Skip to main content

NUNS, NDNV i MCBG: Ministarstvo da obešteti žrtve političkog nasilja Ivana Tasovca

Građani 16. авг 2017.
< 1 min čitanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Medija centar Beograd pozdravili su odluku Upravnog suda u Nišu i zahtevali od Ministarstva kulture i informisanja da sprovede odluku suda tako što će „obeštetiti medije i organizacije koji su bili meta Tasovčevog političkog nasilja„.

„Ovom presudom i njenim obrazloženjem, Upravni sud je utvrdio da je ministar prekršio zakon i u slučaju naših organizacija, kojima je, suprotno predlogu konkursne komisije, uskratio podršku za realizaciju predloženih projekata„, navodi se u zajedničkom saopštenju tri organizacije.

NUNS, NDNV i MCBG navode da se u presudi konstatuje da obrazloženje „u tom trenutku ministra u tehničkom mandatu“, kojom je izmenjen predlog komisije, „ne sadrži pravne propise i razloge“ i da su u pitanju “uopšteno dati razlozi”.

„To je u skladu sa našim uverenjem i više puta izrečenim stavom da je u pitanju čisto politička odluka kojom su kažnjeni mediji i organizacije koji su imali i imaju kritički odnos prema vlasti“, navodi se u saopštenju.

Organizacije podsećaju da su one „najdrastičnije oštećene“, jer su im „oduzeta celokupna sredstva“, ali su kažnjeni i neki drugi nerežimski mediji, pored Južnih vesti, kojima je „iznos značajno umanjen“.

„Uverenja smo da je ovaj potez ministra Tasovca bio način da se preporuči za novi mandat tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću“, kaže se u saopštenju.

Ove organizacije tvrde i da bi posle ovakve odluke suda Tasovac trebalo da podnese ostavku iz moralnih razloga i na javnu funkciju koju sada obavlja.

„Pošto ne verujemo u njegov prigovor savesti, ne verujemo ni da će Tasovac učiniti ono što bi odgovorna osoba na njegovom mestu morala učiniti – a to je podnošenje ostavke iz moralnih razloga na mesto direktora Beogradske filharmonije, koje je takođe javna funkcija, jer je utvrđeno da je kršio zakon“, kažu NUNS, NDNV i MCBG.

(Autonomija)