Skip to main content

Čanak: Pre deset godina predlagali smo ono što Dačić predlaže sada

Aktuelno 15. авг 2017.
< 1 min čitanja

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak, ocenio je danas da predlog ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o razgraničenju na Kosovu, kasni „bar deset godina“, a da je stranka koju vodi već predlagala slično rešenje za kosovsko pitanje.

Čanak je podsetio na predlog LSV, koji je ta stranka predstavila pre deset godina prilikom rasprave o Predlogu rezolucije o pravednom rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

Poslanici LSV su tada predložili da Vlada Srbije pripremi i potpiše „ugovor“ sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) o priznavanju „Pećke države“, koji bi usvojila Narodna skupština.

LSV je tada predložila da suverena „Pećka država“ ima suverenitet nad svim crkvama i manastirima SPC i nad njihovom imovinom, a ugovor o formiranju ove države za osnovu bi imao onaj kojim je formirana suverena država Vatikan.

Jula 2007. godine ovaj predlog LSV odbijen je sa 205 glasova protiv, a kako Čanak navodi u pisanoj izjavi, amandman nije podržao ni ministar Ivica Dačić.

„Deset godina kasnije, nešto što liči na predlog LSV je svojevrsna slamka spasa. Ministar Dačić je pozvao na kompromisno rešenje i poseban status za SPC i njene manastire na Kosovu. Sada je sasvim jasno koliko je politika zabijanja glave u pesak koštala Srbiju“, poručio je Čanak.

Čanak je dodao da bi situacija bila mnogo bolja da je „ozbiljnosti političke elite bilo i pre deset godina“.

„Tada je umesto ozbiljnosti usledila neozbiljnost srpske političke elite. Naknadni razum je poželjan, ali bojimo se da je sada kasno za njega“, dodao je Čanak.

(Beta/Autonomija)