Skip to main content

Novi poslovi za firmu vođe Zvezdinih navijača

Autonomija 14. авг 2017.
2 min čitanja

Građevinska firma Ultra kop, iza koje, prema saznanjima Insajdera, stoji Marko Vučković – Komandant, jedan od vođa navijača Crvene zvezde, dobila je krajem prošle nedelje dva nova posla za Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije.

Prema ranijem istraživanju Insajdera, Ultra kop je kao tek osnovana kompanija sa šest zaposlenih, u konzorcijumu s ostalim firmama do sada radila za EPS na projektima vrednim više od 150 miliona dinara.

U pregovaračkom postupku, krajem prošle nedelje, EPS je posao vredan blizu pola milijarde dinara poverila firmama M Enterijer Gradnja i Elektromontaža Kraljevo. Među angažovanim podizvođačima za revizuju i remonte za distributivno područje Kraljevo, nalazi se i Ultra Kop.

Istog dana, 11. avgusta Ultra Kop se našao i na spisku kompanija koje je Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije za blizu milijardu dinara angažovalo za revizuju i održavanje, ovoga puta za područje Beograd.

Iz posla u posao

Da ova mala firma može da računa na kontinuitet u poslovima sa EPS-om govori podatak da je realizacija ovih projekata planirana do 2019 a da je Ultra kop radove po prethodim ugovorima trebalo da završi pre mesec dana.

Na pitanje da li su poslovi na kojima je angažovan i Ultra kop završeni u roku, iz EPS-a za Insajder navode da su radovi u ogranku Elektrodistribucije Lazarevac, za koji su krajem prošle godine angažovane firme Ultra Kop i MC Corona završeni u potpunosti u skladu sa zaključenim ugovorom. Taj posao je plaćen blizu 22 miliona dinara.

S druge strane, konkretne informacije o realizaciji ugovora po kom je Ultra Kop kao podizvođač od jula 2016. radio na gradnji mreže na području elektrodistribucija Zrenjanin i Pančevo, nismo uspeli da dobijemo.

Umesto odgovora na pitanje da li su ispoštovani rokovi i koliko je ukupno plaćen ovaj posao iz EPS-a su samo naveli da se “mreža gradi kontinuirano na teritorijama svih ogranaka ODS „EPS Distribucije“.

Podsetimo, izvršenje tih radova, EPS je preko tendera poverio kompaniji Južna Bačka koja je Ultra kop uvela u posao kao podizvođaća.

Ultra Kop registrovan na adresi stadiona Marakana

Kompanija Ultra kop je tokom 2015, za samo pet meseci postojanja, ostvarila prihod od 31,5 miliona dinara i dobit od 2,7 miliona. Prošle godine Ultra Kop je imao četvorostruko veće prihode kao i povećanje profit na 7, 1 milion dinara.

Firma je registrovana na adresi stadiona Crvena zvezda i poslovne zgrade u okviru stadiona u Ljutice Bogdana 1. Kompanija se bavi građevinskim radovima i ima tri vlasnika. Dvadeset odsto vlasništva ima Milica Knežević, a po 40 odsto Svetlana Lakić i Aleksandra Vučković. Pre Aleksandre Vučković, sve do oktobra 2016, suvlasnik je bio Marko Vučković, jedan od glavnih vođa navijača Crvene zvezde.

Podsetimo, u serijalu Insajdera Nemoć države još 2009. je objavljeno da je Vučković, zvani Mare ili Komandant, bio je vođa podgrupe Delija Ultra bojs, čiju je zabranu tražio republički tužilac 2009, ali je inicijativa odbačena na Ustavnom sudu.

Još bez podataka u APR

Istraživanje Insajder.neta pokazalo je da je Vučković, osim firme Ultra kop, ima vlasnički udeo i u firmama Balkan Buisiness Group i Simile Oil. Iako su u zakonskoj obavezi da objavljuju finansijske izveštaje, aktuelni podaci o poslovanju bilo koje od ovih firmi nisu dostupni u registru APR-a.

(Insajder)