Skip to main content

Čanak zatražio podršku javnosti za zabranu prodaje zemlje strancima

Vojvodina 21. јул 2017.
< 1 min čitanja

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak zatražio je podršku parlamenta i javnosti za usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je ta stranka podnela 28. juna Narodnoj skupštini.

U pisanoj izjavi za javnost Čanak je istakao da bi se usvajanjem tog Predloga sačuvalo poljoprivredno zemljište i sprečila njegova prodaja strancima, a istovremeno izbeglo ugrožavanje evropskog puta Srbije.

„Za ovaj zakon tražiću podršku u parlamentu. A vas pozivam da podržite i ovaj zakon i naše napore tako što ćete svojim rođacima, prijateljima i komšijama predočiti koliko je važno da sačuvamo zemlju pod svojim nogama za generacije koje tek dolaze“, napisao je Čanak.

On je podsetio da je LSV u oktobru 2015. godien pokrenula kampanju za zakonske izmene kako bi se sačuvala vojvođanska zemlja, jer prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU od 1. septembra ove godine državljani Evropske unije mogu da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji.

Naveo je i da je LSV pokrenula i peticiju za raspisivanje referenduma na kojem bi se o tome odlučivalo, kojom je sakupljeno 70 hiljada od potrebnih sto hiljada potpisa građana.

„Neprestano smo pozivali ljude da se zajedno borimo i ne dozvolimo da nam deca i unuci budu nadničar na spostvenoj zemlji„, dodao je Čanak.

On je naveo primer Slovačke koja je zakonski ovo pitanje uredila tako da je prodaju zemlje strancima uslovila time da moraju da žive najmanje deset godina u toj zemlji i da se najmanje tri godine bave poljoprivredom kako bi dobili dozvolu za kupovinu zemlje.

Poručio je da LSV neće odustati od ovih zahteva i zaštite interesa vojvođanskih paora, iako vlast u Srbiji te zahteve sve vreme ignoriše.

(Autonomija)