Skip to main content

Mladi umetnici Srbije i Kosova priredili zbirku eseja Kultura bez granica

Građani 20. јул 2017.
< 1 min čitanja

Mladi umetnici iz Srbije i Kosova, učesnici seminara koji je održan tokom prošle i ove godine u okviru programa „Srbija i Kosovo: kultura bez granica“, priredili su istoimenu zbirku eseja koja je od danas dostupna na internetu i društvenim mrežama.

Zbirka eseja bavi se odnosima među ljudima iz Srbije i Kosova kroz pokušaj da se ustaljeni stereotipi i predrasude koje gaje jedni prema drugima razbiju i da se ponudi nov ugao gledanja na „onog drugog i drugačijeg„.

Umetnici su proveli deset dana u Beogradu, Novom Sadu, Prištini i Prizrenu, družeći se i razmenjivajući iskustva i znanja o svojim društvima i kulturama, saopštio je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Tokom umetničke kolonije na Fruškoj Gori snimili su i zajednički animirani film.

Cilj programa je doprinos obnavljanju kulturnog dijaloga između Srbije i Kosova i podrška sprovođenju Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine.

Posebna pažnja usmerena je na promociju zajedničkih aktivnosti mladih, akademske zajednice, medija i civilnog društva iz Srbije i Kosova.

Zbirka eseja dostupna je na sajtu Helsinškog odbora www.helsinki.org.rs.

Projekat je sproveo Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji uz podršku EU, fondacije Robert Bosch Stiftung GmbH i Ambasade Nemačke u Beogradu.

(Autonomija)