Skip to main content

Šta kaže gospodin Kaufman?

(Pod) razno 19. јул 2017.
3 min čitanja

Kada su u utorak mejlovi počeli da pristižu na adresu Andreasa Kaufmana, prvo je pomislio da je u pitanju takozvani spem. Zašto bi mu inače toliki Srbi pisali i slali isečke ćiriličnog teksta iz nekih novina za koje nikad nije čuo pa još sa njegovom slikom? „Mislio sam da hoće nešto da mi prodaju, da je to neka nova internet-prevara. Ali bilo ih je sve više…“, kaže Kaufman u razgovoru za DW.

Nije izvesno da Petar Veličković, „forenzički psihijatar, sudski ekspert za poveravanje dece“ iz Montreala čiji je komentar u utorak objavljen u Politici uopšte postoji – ni internet ni baze podataka akademskih radnika takvog ne znaju – ali je sasvim izvesno da postoji osoba s fotografije koja je objavljena uz komentar. Radi se o nemačkom glumcu i pozorišnom reditelju Andreasu Kaufmanu (60), koji je ostvario desetine zapaženih uloga pre svega u televizijskim filmovima i serijama.

U komentaru koji je objavila Politika stoji da dve tragedije u centrima za socijalni rad „ukazuju na duboke, teške i nepopravljive slabosti i nekompetentnost celokupnog sistema zaštite porodice u Srbiji“, ali je težište na napadu na „agresivne feministkinje koje su i ove tragedije iskoristile za svoju političku agendu“.

„Apsolutno je sramotno koristiti moju fotografiju u ovom kontekstu. Sasvim jasno se distanciram od svakog nasilja nad ženama i samog pokušaja da se njima pripiše deo krivice. Korišćenje moje slike u tom smislu je odvratno“, kaže Kaufman. „Naravno, teško mogu tako nešto da sprečim. Znate da sam glumac i da na internetu ima mnogo mojih fotografija. Uvek svako može da preuzme neku od njih.“

Uredništvo nedoraslo poslu

Čim je na društvenim mrežama podvala razotkrivena, „najstariji dnevni list na Balkanu“ je sporni komentar uklonio sa svog portala. Javnost i novinari nagađaju da li je u pitanju podvala smišljena u uredništvu ili je pak neko Politici podvalio – u kojem slučaju je stvar, makar preko fotografije, bilo lako proveriti. Od novinara ovog lista smo neformalno čuli da, koji god scenario da je u pitanju, ovaj „blam“ nanovo dokazuje da uredništvo u VD statusu „nije doraslo poslu“.

Odgovornost vršioca dužnosti glodura Žarka Rakića traži i Udruženje novinara Srbije (UNS) koje na svom portalu piše da „ova praksa Politike podseća na vreme vladavine Slobodana Miloševića kada su te novine u rubrici Odjeci i reagovanja objavljivale izmišljena pisma podrške režimu“.
Fotografija Kaufmana je na društvenim mrežama ubrzo postala viralni mim, pa je tako u šali predstavljen kao predstavnik Mercedesa koji najavljuje investicije ili kako za požare u regionu optužuje agresivne feministkinje.

Evo „objašnjenja“!

UNS je inače objavio da ovo nije prvo proklizavanje uglednog lista pod ovim uredništvom. Početkom maja u rubrici Pogledi objavljen komentar potpisan sa Milovan B. Vučić, „profesor univerziteta, psihoanalitički psihoterapeut i psihoanalitički supervizor, specijalista za dečju psihoanalizu, Los Anđeles, Kalifornija“ – sa naslovom „Nepravde feminističkog pravosuđa“. U tom se kratkom tekstu takođe napadaju „feministički uticaji“ i brani odluka suda da dodeli decu ocu (a što se verovatno odnosi na slučaj Siniše Malog).

Nevolja je što Milovan B. Vučić jednako postoji kao i Petar Veličković, a fotografija navodnog autora je ponovo ukradena s interneta. Ona prikazuje Nemca Hermana Dernemana koji je umro 2005. godine u 112. godini, a medijima je bio interesantan jer se u jednom trenutku mislilo da je bio najstariji živi čovek na svetu.

Od Politike se do sada čulo samo neubedljivo „objašnjenje“ da je „uz tekst dr Petra Veličkovića objavljena fotografija Andreasa Kaufmana, a do te greške je došlo tako što je autor teksta Veličković, na moju molbu da pošalje svoju fotografiju, poslao – Kaufmanovu“. Kratko „objašnjenje“ potpisuje urednik zadužen za rubriku Branislav Radivojša.

Andreas Kaufman za DW međutim kaže da će od Politike tražiti objavu demantija kao i da će preduzeti pravne korake protiv beogradskog lista jer mu je time naneta šteta. „Ne bih voleo da me neka Srpkinja na ulici pljune u lice i to sa punim pravom.“

(Nemanja Rujević, Deutsche Welle / FOTO: andreas-kaufmann.de)