Skip to main content

Komesarka EU: Nećemo finansirati uvođenje diktature u Poljskoj

Planeta 19. јул 2017.
2 min čitanja

Evropska komesarka za pravdu Čehinja Vjera Jourova zapretila je Poljskoj da će ako sprovede kontroverznu reformu sudova i raspusti Vrhovni sud kako bi političari mogli da promene njegov sastav ostati bez evropskih fondova od 2021. godine jer, kako je kazala, ne može da zamisli da bi evropski poreznici hteli da finansiraju uvodjenje bilo koje forme diktature u nekoj od članica Evropske unije, prenosi Beta.

„Moramo da govorimo o poštovanju osnovnih prava i principa pravne države kao o uslovu da članica EU dobija novac evropskih poreskih obveznika. Ne mogu da zamislim da bi nemački ili švedski poreski obveznici hteli da finansiraju uvođenje neke forme diktature u nekoj od članica EU“, kazala je Jourova za nemačke medije, javlja danas češka agencija ČTK.

Jourova je to izjavila pred današnju sednicu Evropske komisije koja će raspravljati ponovo o sistemskom ugrožavanju pravne države u Poljskoj, pošto je tamošnja vladajuća stranka Pravo i Pravda, uprkos protestima hiljada Poljaka i otporu opozicije, po hitnom postupku usvojila izmene zakona o opštim sudovima i Nacionalnom sudijskom veću. Juče je počela i rasprava o novom zakonu o Vrhovnom sudu koje EU i Savet Evrope vide kao atak na nezavisnost sudova i kao politizaciju pravosuđa.

„Poljska ide u lošem pravcu. Svedoci smo sistematskog miniranja pravne države u Poljskoj jer se uništava ravnoteža između izvršne i sudske vlasti“, kazala je Jourova i dodala da bi oduzimanje novca Poljskoj dolazilo u obzir tek od narednog budžetskog perioda od 2021. godine.

Partija Pravo i Pravda i njen lider Jaroslav Kačinjski pokušali su da zakon kojim bi bio raspušten Vrhovni sud a nove sudije bi birao ministar pravde proguraju kao poslanički predlog, dakle po hitnom postupku, bez javne rasprave, zahvaljujući većini koju imaju u oba doma parlamenta. Taj pokušaj je, međutim, propao jer se prvi put volji stranke usprotivio predsednik Poljske Andžej Duda.

Ispred Predsedničke palate u Varšavi i ispred sudova u svim većim gradovima zemlje Poljaci su se sinoć masovno okupili na poziv opozicije da naprave živi lanac svetla sa zapaljenim svećama i mobilnim telefonima u rukama a predsedniku Dudi skandirali su „veto, veto“.

(Slobodna Evropa)