Skip to main content

Pavlović (DJB): Državne intervencije su glavni generator štrajkova u Srbiji

Aktuelno 18. јул 2017.
2 min čitanja

Potpredsednik Pokreta Dosta je bilo Dušan Pavlović ocenio je da su državne intervencije u preduzećima glavni generator aktuelnih štrajkova u Srbiji i dodao da država treba da prestane da privlači investitore “suludim subvencijama” i da mora da kažnjava one koji ne plaćaju poreze i doprinose.

Pavlović je u autorskom tekstu za sajt DJB-a napisao da je u slučajevima radničkih štrajkova u Fiatu i u Gorenju država dala velike subvencije da bi ta preduzeća došla u Srbiju, pa uprava i radnici znaju da država može da da još i zato svi od nje traže da reši problem tako što će povećati subvencije.

Podsetio je da Fiat ne plaća “ni jedan jedini porez” u Srbiji.

Kada je reč o štrajkovima u preduzećima Goša i Ratko Mitrović, u kojima radnici traže da im se vrate neisplaćene zarade i doprinosi, Pavlović je upitao kako je moguće da neko zaposlenima ne isplaćuje plate i doprinose.

“Obe stvari su obavezne po zakonu. Kada ne kažnjavate kršenje zakona, to je kao da ste prekršiocu dali zeleno svetlo da nastavi da ga krši. Uprave Goše i Ratka Mitrovića koriste bezakonje koje im omogućava država. Umesto da novac ide na račun radnika, odlazi na neki drugi, nepoznati račun”, naveo je Dušan Pavlović.

Prema njegovim rečima, slučajevi Fiata i Gorenja jasno pokazuju da država treba da prestane da privlači investitore “suludim subvencijama”, jer one imaju ograničen domet i na kraju naprave veću štetu nego korist.

“Umesto subvencija, neophodno je smanjiti poreze, a pogotovo poreze na radnu snagu, uložiti u infrastrukturu i pojednostaviti administrativne procedure za pokretanje biznisa. Investitor koji dođe na ovakav teren, neće moći da igra igre sa radnicima i državom oko povećanja plata”, kazao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, u slučaju Goše i Ratka Mitrovića ne treba ništa menjati, već samo treba poštovati postojeće zakone, pa oni koji ne isplaćuju plate i doprinose treba da budu kažnjeni.

(Autonomija)