Skip to main content

Neodrživa situacija FEF Palić

Kultura 17. јул 2017.
2 min čitanja

Organizatori Festivala evropskog filma Palić, čije 24. izdanje obeležava veliki napor da se zadrži kvalitet programa uprkos kriznom budžetu, smatraju da je takvo stanje neodrživo u budućnosti, a ogorčeni su i zbog izostanka bilo kakve pažnje nadležnih na pokrajinskom i republičkom nivou, od kojih se niko nije pojavio ni na svečanom otvaranju.

Ističući da je 24. FEF Palić počeo “kao na filmu”, organizatori su upozorili 16. jula na konferenciji za novinare da je budućnost tog festivala ugrožena.

“Otvaranje je bilo pred puno gledalaca, u decentnoj atmosferi, sa puno emocija, zahvaljujući pre svega Miri Banjac i Slavku Štimcu”, ocenio je jedan od osnivača i direktor FEF Palić Radoslav Zelenović dan nakon svečanog otvaranja tog jedinstvenog festivala na ovim prostorima koji prikazuje do 21. jula oko 80 filmova u 11 celina, što je dvadeetak manje nego 2016. godine.

Međutim, do skoro “nismo znali da li će uopšte biti i u kom obimu festivala, kakav će biti sastav žirija”, dodao je Zelenović, nekadašnji dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke.

“Kada pravite listu gostiju morate da računate sa nečim što su sigurna sredstva. Pritom ne možete nikoga da zovete 15. juna da vam dođe 15. jula, pogotovo ne ljude kakve mi zovemo, ozbiljne evropske stvaraoce”, rekao je Zelenović.

Navodeći da je “situacija potpuno neodrživa”, Zelenović je konstatovao da “ovako ne može da se održi 25. festival”.

“Ne samo zato što je jubilarni, nego zato što je ovakvim načinom na koji se nadležni odnose prema FEF-u, otvoreno to kažem, festival ugrožen. Ovakvo cimanje, muke kroz koje smo prolazili spremajući 24. FEF, ničim nismo zaslužili. Mi smo jedna ozbiljna evropska manifestacija, sa ozbiljnim respektom u Evropi i sa ozbiljnim problemima sa razumevanjem u sopstvenoj sredini”, naglasio je Zelenović.

Zelenović je skrenuo pažnju i na odsustvo pokrajinskih i republičkih zvanica na svečanom otvaranju 24. FEF Palić.

“Izvinite što mi je glas povišen, ali sinoć se niko nije pojavio na otvaranju, a svi su pozvani – od predsednika Republike, preko ministra kulture, pokrajinskog sekretara i tako dalje, a ni pisma, ni razglednice. Meni je žao što mi nemamo more, ali imamo festival koji traje 25 godina, sa fantastičnim programima i fantastičnim odzivom publike. Pa zar je stvarno toliki napor da se dođe na otvaranje ili pošalje pet kurtoaznih rečenica – čestitamo, samo tako nastavite?, rekao je Zelenović.

Festivalski budžet ove godine je svega oko 150.000 evra, što je gotovo trostruko manje nego pre samo sedam godina. Ministarstvo kulture dalo je devet miliona, Grad Subotica pet, ali je Pokrajinski sekretarijat Vojvodine izdvojio samo jedan milion (2016. bilo je tri miliona, a 2015. šest).

Direktor Otvorenog univerziteta Ilija Tatić, u ime organizatora, predočio je nedavno koliko je teško bilo pripremiti program uz smanjenje budžeta sa 21,5 na 15,3 miliona dinara.

“U fokusu je morao da ostane film, a odrekli smo se mnogih stvari, ne samo edukativnih, nego i zabavnih programa koji su mnogo značili za atmosferu i za izuzetne utiske koje su gosti uvek nosili sa našeg Festivala i iz naše zemlje“, rekao je Tatić.

Organizatori Palićkog festivala, koji je 2016. godine prikazao više od 100 filmova u 13 programskih celina, i tada su apelovali na nadležne da obezbede adekvatnu podršku toj jedinstvenoj filmskoj manifestaciji u regionu, koja već nekoliko godina dobija sve manje budžetskih sredstava.

Festivalski sajt je palicfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org za kulturu Jugoistočne Evrope.

(SEEcult)