Skip to main content

DS: Vlast u Novom Sadu odložila sednicu jer hoće da gledaju Vučićevu svečanost

Vojvodina 20. јун 2017.
2 min čitanja

Gradski odbor opozicione Demokratske stranke (DS) u Novom Sadu optužio je danas gradsku vlast predvođenu Srpskom naprednom strankom (SNS) da je sednicu Skupštine grada, koja je trebalo da se održi 23. juna, odložena na neodređeno vreme, jer su predstavnici vlasti izjavili da toga dana žele da gledaju prenos svečanosti koja se organizuje u čast stupanja lidera SNS-a Aleksandra Vučića na dužnost predsednika Srbije.

“Za DS, ali i za sve građane Novog Sada, apsolutno je neprihvatljivo da se važna skupštinska sednica odlaže zbog nesposobnosti i sukoba unutar vladajuće stranke, a izjava predsednika Skupštine grada Zdravka Jelušića, u kojoj kaže da odbornici vladajuće većine neće da rade u petak, već bi da gledaju televizijski prenos Vučićeve druge, nezakonite i neustavne, predsedničke inauguracije, predstavlja neverovatan izliv bahatosti i nezapamćen skandal”, ocenjuje se u saopštenju.

Reč je o sednici Skupštine grada na kojoj je trebalo da se razmatraju predlog rebalansa gradskog budžeta za 2017. godinu i izveštaji o poslovanju javnih preduzeća.

“Upravo rebalansom gradskog budžeta potrebno je odrediti namenu za više od dve milijarde dinara, a ta sredstva mogu i moraju da se iskoriste za rešavanje nekih gorućih problema u gradu, poput liste čekanja za smeštaj u vrtiće na kojoj sada ima više od 3.000 dece, ili sanacije kolovoza i instalacija u različitim delovima grada”, naveo je DS.

Ta stranka je ocenila da “bahatiju i nesposobniju” gradsku vlast nije imao od oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

“Ako je odbornicima SNS-a, Lige socijaldemokrata Vojvodine i ostalih grupacija koje čine većinu u Skupštini grada, zaista važnije da u direktnom televizijskom prenosu gledaju Vučićev šou nego da rešavaju životna pitanja građana Novog Sada, onda su potpuno u pravu svi oni koji kažu da goru, bahatiju i nesposobniju vlast Novi Sad nije imao od oslobođenja u Drugom svetskom ratu”, ocenjuje se u saopštenju.

DS je ponovio ranije optužbe da je sednica Skupštine grada odložena zato što su gradonačelnik i predsednik Gradskog odbora SNS-a Miloš Vučević i njegovi najbliži saradnici razočarani odlukom Aleksandra Vučića da mandat za sastavljanje nove Vlade Srbije pokloni Ani Brnabić, a ne Vučeviću.

SNS: Logično je što je sednica Skupštine Novog Sada odložena zbog Vučićeve svečanosti

Srpska napredna stranka (SNS) saopštila je danas da želja odbornika lokalne vladajuće koalicije u Novom Sadu da gledaju televizijski prenos “inauguracije” predsednika Srbije Aleksandra Vučića, “ne predstavlja bahatost već želju predstavnika građana da proprate ovaj istorijski događaj koji se dešava jednom u pet godina”.

“Mi smo ponosni što će na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića prisustvovati veliki broj građana Srbije i gostiju iz inostranstva i sasvim je normalna želja odbornika da isprate ovaj događaj”, naveo je SNS u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da odlaganje sednice Skupštine grada za nekoliko dana “nikako ne može da ugrozi funkcionisanje grada i njegovih preduzeća i institucija”.

“Naprotiv, sednica će još kvalitetnije biti pripremljena, a to se posebno odnosi na predlog rebalansa budžeta”, piše u saopštenju.

SNS je optužio DS i da pokušava da prikaže “tobožnji raskol” u Srpskoj naprednoj stranci zbog “navodnog nezadovoljstva” predlogom predsednika Aleksandra Vučića da Ana Brnabić bude mandatarka za sastav nove Vlade Srbije.

(Autonomija)