Skip to main content

Bešlin: Režim lažima i izmišljotinama raspamećuje građane

Vojvodina 26. мај 2017.
3 min čitanja

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je danas da je srpski nacionalizam iz devedesetih godina prošlog veka bio “avangarda ludila” koje je danas sve prisutnije i u zapadnom svetu i ocenio da današnji režim u Srbiji produkuje “paralelnu stvarnost, laži i izmišljotine”, s ciljem da “raspameti” građane.

“Devedesetih godina smo imali lažne vesti i alternativne činjenice u Srbiji i tada je laž postal dominantna u srpskom novinarstvu. Režim danas produkuje paralelnu stvarnost, laži i izmišljotine, i nemoguće je probiti se kroz tu šumu. To je raspamećivane ljudi, koje se namerno produkuje. Današnji režimski mediji služe za zaglupljivanje ljudi”, rekao je Bešlin na naučnoj konferenciji u Novom Sadu.

On je ocenio da je srpski nacionalizam danas “samo krak ruskog nacionalizma“ i samim tim on je „kvislinški i podanički“.

Prema njegovim rečima, od Svetske ekonomske krize iz 2008. godine počele su i naznake obnove hladnog rata, u kojem Rusija u Evropi traži saveznike za svoje ideološke ciljeve, a cilj je suprotstavljanje liberalnom poretku uz pomoć populizma.

Bešlin je rekao da Rusija danas finansira “crnu internacionalu“ u Evropi, odnosno mahom desne populističke pokrete i stranke, s ciljem da se EU rastoči kao liberalni i mirovni projekat.

On je ocenio da su mediji poput Sputnjika (Sputnik), Raše tudej (Russia Today) i Ruskaje gazete osnovani s ciljem da plasiraju „alternativne činjenice“, služeći se „dosta brutalnom propagandom“.

Prema njegovim rečima, današnje izbeglice u Evropi su “moderni Jevreji”. “Ovo što sada gledamo, liči na ono što se dešavalo tridesetih godina prošlog veka, kada se na tlu Evrope takođe govorilo o kvotama za jevrejske izbeglice, što se na kraju ispostavilo kao saučesništvo u zločinu”, ocenio je Bešlin.

Konferencija FilozofskiIstoričar iz Hrvatske Hrvoje Klasić ocenio je da se izbeglice iz rata u Siriji danas u Evropi posmatraju gotovo isključivo kroz prizmu terorizma.

“Te ljude treba uključiti u društvo, a ne dizati bodljikave žice”, rekao je Klasić.

On je kritikovao medije u Hrvatskoj i ocenio da je na delu propaganda nacionalističke ideologije, koje često ide do potpune iracionalizacije.

“Mediji često pokušavaju racionalizovati iracionalno. Poražavajuće je da me zovu da u emisijama ili na tribinama treba da objašnjavam da li je koncentracioni logor Jasenovac zaista postojao. To je kao da pričamo o tome da li je crno crno, a belo belo. To je civilizacijski poraz”, rekao je Klasić.

Profesor sa Primorskog univerziteta u Koperu u Sloveniji Nikolaj Džefs (Nikolai Jeffs) ocenio je da se kroz aktuelnu izbegličku krizu u Evropi reflektuje crno-beli pogled na svet, u kome postoje samo dobri i loši i samo jednostavna rešenja.

“Ako kažemo da zatvaramo granice za izbeglice, mi zatvaramo i granice za drugačije viđenje Sirije”, rekao je Džefs.

Ocenio je da demonizacija Arapa i islama vuče korene iz demonizacije koju možemo gledati u filmovima, serijama, čitati u knjigama.

Džefs je kazao da ga “nervira” priča o tome da je fenomen „lažnih vesti“, „alternativnih činjenica“, „postfaktičke ere“ nešto što je novijeg datuma.

On je ocenio da takvi fenomeni postoje oduvek, jer u demokratskim društvima korporativni mediji oduvek stvaraju propagandu.

Prema njegovim rečima, nije dovoljno da elite u Evropskoj uniji kritikuju pojave populizma u Evropi, već moraju da postanu svesne da EU mora da se reformiše.

Međunarodna naučna konferencija „Populizam, izbeglička kriza, religija, mediji“ održana je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, u organizaciji Odseka za medijske studije sa tog fakulteta i Centra za istraživanje religije, politike i društva iz Novog Sada.

Konferencija je organizovana u saradnji sa Centrom za studije živih religija sa amsterdamskog Vrije univerziteta, a pod pokroviteljstvom američke Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

(Autonomija)