Skip to main content

Sejdinović: Zahvalni na velikoj podršci građana Autonomiji

Autonomija 26. мај 2017.
2 min čitanja

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović zahvalio se danas građanima i čitaocima potrala autonomija.info, na snažnoj finansijskoj podršci koju šalju, kako bi redakcija uspela da plati drakonsku kaznu Apelacionog suda u Beogradu i izbegne gašenje ovog medija.

Presudom Apelacionog suda Automnomija, odnosno njegov izdavač NDNV, kažnjen je sa nešto manje od 400.000 dinara po tužbi privatnog lica, zbog prenošenja dela teksta iz dnevnog lista na mađarskom jeziku Mađar so (Magyar Szo).

Sejdinović je za Betu rekao da je podrška građana Autonomiji „izuzetno dobra i važna vest“, jer građani time šalju poruku da „ne pristaju na medijski mrak koji Vučićev režim kontinuirano i sistematski uvodi u Srbiju“.

Prema njegovim rečima, sloboda medija u Srbiji sve više opada jer aktuelna vlast konstatntno pojačava pritisak na medijske slobode, te da je jedna od metoda i finansijsko, kao i svako drugo iscrpljivanje malobrojnih nezavisnih medija.

„Osim političkih pritisaka, proglašavanja za strane plaćenike i izdajnike, uvreda i pretnji smrću kojima su izloženi nezavisni novinari, Vučićev režim u svrhu gušenja kritičke misli koristi i pravosuđe, inspekcije, izbacuje medije iz poslovnih prostorija, ukida im pristup bilo kakvim finansijskim sredstvima, i javnim i privatnim“, istakao je Sejdinović.

On je dodao da režim poslušne medije nagrađuje milijardama dinara iz budžeta, dok se istovremeno „oni neposlušni bukvalno bore za vazduh, i u ovom trenutku građani su im jedini sigurni oslonac i spas“.

„Zato je važno da ova akcija uspe, jer ovo što se danas dešava Autonomiji neizostavno će se dešavati i drugim, malobrojnim slobodnim medijima„, poručio je Sejdinović.

On se zahvalio građanima, ali i drugim solidarnim medijima, koji su u ovakvoj situaciji imali hrabrosti da prenesu informaciju o pomoći koja je Autonomiji potrebna kako ne bi bila ugašena.

Sejdinović je dodao i da je presuda Apelacionog suda u Beogradu protiv Autonomije „besmislena i da predstavlja pravno i političko nasilje nad medijskim slobodama“.

Kako je Beti rečeno u samoj redakciji, ljudi dolaze, raspituju se o kampanji i pružaju snažnu podršku na društvenim mrežama. Na uplatnicama koje su pristizale u NDNV pisalo je „donacija protiv uzurpatora“, „smrt fašizmu, Vočester park je uz vas“, „puno sreće i snage“.

Ekipa portala je dodala da podrška stiže iz zemlje i iz inostranstva i da im je „čast raditi za tako sjajne i solidarne ljude“.

(Beta)