Skip to main content

Biblioteka: Nagrada Tradicija avangarde nije dodeljena zbog nedostatka sredstava

Vojvodina 25. мај 2017.
2 min čitanja

Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina odbacila je danas optužbe da nagrada “Tradicija avangarde” još uvek nije dodeljena iz političkih razloga i saopštila da nagrada nije dodeljena jer nije bilo sredstava za to.

“Svih prethodnih godina, biblioteka je za nagradu ‘Tradicija avangarde’ konkurisala za sredstva na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i kod Ministarstva za kulturu i informisanje. Ove godine biblioteka nije dobila sredstva ni na jednom konkursu”, navodi se u saopštenju za javnost iz Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”.

Ta nagrada dodeljuje se u proteklih nekoliko godina iz Fonda „Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov”, čiji je osnivač navedena biblioteka, koja je u saopštenju demantovala navode da je suosnivač fonda i Pokret “Novi optimizam”.

Biblioteka je navela da je najava o tome da će 20. aprila u Medija centru u Beogradu biti dodeljena nagrada “Tradicija avangarde” Slobodnim građanima Srbije u javnost puštena bez znanja biblioteke.

“Odluka o nagradi koja je trebalo da bude proglašena u Medija centru 20. aprila nije doneta u skladu sa Pravilima Fonda ‘Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov’. Doneli su je članovi Upravnog odbora kojima je mandat istekao i koji, u okviru ovog Fonda, nemaju pravo delovanja”, piše u saopštenju.

U tom pozivu je pisalo da će na konferenciji za novinare dobitnika Nagrade “Tradicija avangarde” proglasiti Branislav Grubački i Gojko Božović, koji u tom momentu nisu više bili članovi Upravnog odbora pa samim tim nisu ni mogli doneti takvu odluku.

Dodaje se da politizacija nagrade i fonda nije prihvatljiva, jer se njome krše ciljevi i delatnost rada fonda u Osnivačkom aktu i Pravilima rada.

“Biblioteka je ustanova kulture svih građanki i građana, bez razlike. Dakle, bez političkog predznaka u ma kom smislu. Iz tog razloga, neprihvatljivo je, kako iz pijeteta prema stvaraocima čija imena Fond nosi i njihovim porodicama, tako i iz otvorenosti same biblioteke za sve građanke i građane, ostaviti mogućnost da se Nagrada dodeli ‘Slobodnim građankama i građanima Srbije’, i to na politički motivisanom protestu”, piše u saopštenju.

Pokret Novi optimizam saopštio je 22. maja da se još uvek ne zna da li će nagrada “Tradicija avangarde” iz Fonda “Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov” biti dodeljena Slobodnim građanima Srbije, kako je ranije bilo najavljeno, ili će ta jedina nagrada za avangradnu umetnost u Srbiji biti ukinuta.

“Pokret Novi optimizam, kao inicijator i jedan od dva ravnopravna suosnivača fonda, izražava zabrinutost zbog činjenice da je sudbina fonda u ovom trenutku krajnje neizvesna. Sa žaljenjem obaveštavamo javnost da suosnivač fonda, Gradska biblioteka ‘Žarko Zrenjanin’ u Zrenjaninu, još uvek nije ponudila način na koji bi trenutnu neprijatnu situaciju mogli da razrešimo”, naveo je taj pokret u saopštenju za javnost.

Fond „Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov“ osnovan je radi čuvanja i popularisanja uspomene na ličnosti i afirmacije dela dvojice velikih neoavangardnih književnika i vizuelnih umetnika koji su rođeni i živeli u Zrenjaninu i njegovoj okolini. Od 2013.godine Fond je ustanovio i dodeljuje Nagradu Tradicija avangarde za doprinos avangardnoj umetnosti, čiji su dosadašnji dobitnici: Andraš Urban (2013), Slobodan Šijan (2014), Lajko Feliks (2015) i Božidar Mandić (2016).

Pored saopštenja za javnost Pokreta “novi optimizam”, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” je danas reagovala i zbog jednog intervjua sa predsednikom Umetničkog saveta Fonda Nebojšom Milenkovićem.

*Tekst objavljujemo kao reakciju na saopštenje za javnost Pokreta Novi optimizam, koje je Autonomija objavila 22. maja 2017. godine. 

(Autonomija)