Skip to main content

IGOR BESERMENJI: Siniša Mali – jedan od simbola Vučićeve vladavine

Autonomija 21. мај 2017.
3 min čitanja

Siniša Mali, izgleda, ide na odmor “od vlasti”. Gradonačelnik Beograda je u svojoj javnoj ispovesti za RTS rekao ono što je, istina, malo koji političar u Srbiji priznao – “nisam se snašao u politici”. Dodao je i da mu je zbog toga vrlo žao. Paradoksalno, umesto da se čovek oseti dobro jer je neko iz ove vlasti rekao da mu u politici više nije mesto, realan osećaj kaže da ovde nešto debelo nije u redu. Kako to da se neko uortačen sa SNS ne snalazi u politici? Malo teže. Današnje dominantno poimanje bavljenja politikom u Srbiji je kao stvoreno za kadrove Srpske napredne stranke i kadrove njenih saradnika, jer je politika svedena na ortačko-kumovske dilove i “dođem ti-dođeš mi” razgovore između lidera i njihovih prvih saradnika, otprilike tog profila kao što je Siniša Mali. Tako da, biće da se Siniša Mali ustvari jako dobro snašao u važećim okvirima i pravilima bavljenja politikom u Srbiji, pa pošto se zajedno sa celokupnom vladajućom garniturom osilio malo više nego što se smelo, stvar je otišla predaleko, bilo ga je previše svuda i danju i noću, a mnogo građana i nekoliko novinara je baš rešilo da ga, s pravom, ne ostavi na miru. A bliže se i beogradski izbori, pa bi valjalo da drugim konjem u trku.

“Njegova pozicija gradonačelnika nije dugoročno održiva”, rekao je Vučić, pritom ne misleći na to kako je Mali obavljao posao, već na “strašnu kampanju” koja je vođena “protiv Malog”, te mu tako navodno onemogućili da revnosno radi svoj posao. Tako je postalo izvesno da Mali zaista neće još dugo biti prestonički gradonačelnik, ali je neizvesno da li će pre odlaska na odmor od vlasti odgovoriti na bilo koje od pitanja koja su zaista važna, a koja se tiču brojnih afera koje idu uz njegovo ime. Poučeni iskustvom, izvesno je da neće.

Najviše postavljenih pitanja Malom, Srbija duguje novinarima KRIK-a. Oni navode da postupak proveravanja imovine i prihoda koje Siniša Mali poseduje još uvek traje, a on nikada javnosti nije pružio na uvid dokaze za svoju tvrdnju da je ugovor o kupovini više od dvadeset stanova na bugarskom primorju, na kojem se nalazi njegov potpis – falsifikovan. Agencija za borbu protiv korupcije je potvrdila da je Mali zaista bio direktor ofšor firmi sa Britanskih Devičanskih Ostrva koje su kupile sporne apartmane, te da se radi o sumnjivim transakcijama i velikim iznosima. Mali, naravno, o tome neće govoriti na RTS-u, Studiju B, Pinku, za Informer, ili bilo koji drugi medij za koji pristane da govori. Dalje, Mali takođe pre svog odlaska na odmor neće govoriti ni o nezakonitom prisvajanju deset hektara državne zemlje u blizini Vršca. Iako je čovek koji je privatizovao firmu koja je koristila sporno zemljište, pa isto nezakonito poklonio porodici Mali, uhapšen i uslovno osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu, protiv Malog nikada nije vođena istraga po ovom slučaju. Mali takođe ne planira ni da jasno odgovori na pitanje da li je on jedan od noćnih fantoma iz Savamale, što je do nedavno tvrdila bivša supruga Marija Mali, rekavši za KRIK da joj je Mali lično rekao da je organizovao rušenje. Ubrzo nakon toga, usledilo je zajedničko saopštenje bivših supružnika, u kojem su naveli da više neće govoriti za javnost, a Marija Mali je povukla i saglasnost za emitovanje emisije “Život priča”, u kojoj je, prema rečima voditeljke Tatjane Vojtehovski, zajedno sa još tri gošće, Marija Mali govorila o “borbi za starateljstvo (nad decom) sa uigranom ekipom advokata, sudija, veštaka”. Nikad nismo saznali, mada se da naslutiti, da je do preokreta u javnom nastupanju Marije Mali, nakon što je javno rekla da je Siniša priznao da je organizovao rušenje u Savamali, došlo pod određenim okolnostima. Siniša Mali neće odgovoriti ni na navode o sumnji na pranje novca u iznosu od pola miliona evra, pošto je Mali kao vlasnik firme “Ferdi Genetics” i zemljišta koje joj je pripadalo, prodao firmi “Alessio Investment Ltd”, čiji je bio direktor u trenutku prodaje. Ostaje nejasno da li je Mali firmu i zemljište prodao samom sebi, ili nekom misterioznom kupcu za čiju firmu je radio. I ovde se lista afera Siniše Malog ne završava, naprotiv.

Ali, odgovora nema. Nažalost, Srbija je danas zemlja u kojoj će Siniša Mali sasvim verovatno bez ikakvih problema odšetati sa funkcije u privremenu medijsku ilegalu, sa samo jednom presudom – onom koju je doneo Aleksandar Vučić, govoreći o “kompletnim idiotima”. Iz konteksta njegove izjave, jasno je da je Mali na listi potencijalnih nosilaca ove neslavne titule, ali ipak dovoljno bezazlene da bi na bilo koji način narušila balans i mir života koji ga očekuje – medijski odmor, do neke nove funkcije, pošto će u međuvremenu kadrovi vlasti sasvim sigurno proizvesti neke nove afere koje će učiniti da Mali više ne bude interesantan većini medija. Drugačije i ne može u zemlji u kojoj su institucije i izvori moći u službi stranačke agende, a skoro nikakvi kontrolni mehanizmi ne postoje. Drugačije i ne može u zemlji u kojoj je Aleksandar Vučić na vlasti. Sledeća prilika da se to promeni, kažu, biće možda već krajem leta.

(Autonomija, foto: Beta)