Skip to main content

Vesna Marjanović: EU ne treba da žmuri pred kršenjem vladavine prava i slobode govora u Srbiji

Građani 24. апр 2017.
< 1 min čitanja

Poslanica Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije Vesna Marjanović ocenila je u intervjuu za portal Vokal Jurop (Vocal Europe) da EU ne bi trebalo da podržava kratkoročnu predvidljivost na uštrb demokratije u Srbiji, niti da žmuri pred kršenjem vladavine prava i slobode govora.

„Moramo svi biti svesni opasnosti koje su pred nama ako izaberemo da zaboravimo na osnovne principe koje su uspostavili utemeljivači Evrope posle Drugog svetskog rata. Stoga ne bi trebalo da podržavamo kratkoročnu predvidivost na uštrb demokratije…. Niko ne bi trebalo da žmuri pred kršenjem vladavine prava i slobode govora jer je to veoma visoka cena, i dugoročno, ne donosi stabilnost već naprotiv predstavlja izvor novog konflikta i nezadovoljstva“, rekla je Marjanović u danas objavljenom intervjuu.

Na pitanje kako će protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije uticati na proces evropskih reformi u Srbiji, poslanica DS je rekla da protesti „predstavljaju signal da u Srbiji postoji suštinski demokratski potencijal, savesno društvo koje deli evropske vrednosti i principe“.

Ona je međutim dodala da „demokratski potencijal može lako biti oslabljen i postati veoma slabašan ako postoji rastuća podrška populizmu i moćnicima kao odgovor na probleme“.

„Zato mislim da bi pitanje trebalo da glasi: kakav će biti uticaj kontinuiranog sukoba Aleksandra Vučića sa demokratskim načelima. Koncentracija moći, kršenje vladavine zakona, nepoštovanje osnovnih prava i sloboda koje postaju zaštitni znak srpskog lidera nisu pretnja samo za evropski reformski proces u Srbiji već i za demokratiju, političku stabilnost i doborobit naših građana“, dodala je Vesna Marjanović.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)