Skip to main content

Beograd: Od danas i prosvetari na ulicama sa studentima

Autonomija 23. апр 2017.
< 1 min čitanja

Učesnici protesta „Protiv diktature“ okupili su se i danas ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu i oko 19 sati pošli u šetnju centralnim gradskim ulicama.

Saobraćaj ispred Doma Narodne skupštine je obustavljen, a za saobraćaj će biti zatvorene i ulice kojima se kreću učesnici.

Kolona je od Doma Narodne skupštine krenula ka Terazijama a potom će preko Trga Republike nastaviti Makedonskom do zgrade RTS-a u Takovskoj. Demonstranti će odatle produžiti do Vlade Srbije, a zatim će se preko Slavije Ulicom kralja Milana vratiti do Doma Narodne skupštine.

Na čelu kolone su dobošari, transparent „Dole diktatura“, kao i auto sa ozvučenjem sa kojeg se pušta muzika.

Učesnici duvaju u pištaljke i nose transparente „Fer i slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizcaija, zaštita i poboljšanje radnih prava“, „Stop teroru, institucije su trule, pravo i pravda su nedostižni za građane“, „Platiš, studiraš, ne radiš, odeš“, „Fabrike radnicima, budžeti studentima“, „Kupi nam diplome, Nebojša“, „Večerašnja ponuda – povoljan upis u prvi razred nakon učlanjenja u SNS“ i druge.

Podršku demonstrantima danas su dali i predstavnici Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, Forum beogradskih gimnazija i Unija sindikata prosvetnih radnika.

Studentkinja Filozofskog fakulteta obratila se okupljenima i rekla da se ne protestuje samo protiv diktature nego i da bi se pružila podrška „našim profesorima i učiteljima“. Ona je istakla da okupljeni žele da se obrazovanje ceni.

Profesor engleskog jezika iz Kovačice Goran Herling rekao je da će od danas i prosvetari biti na ulicama zajedno sa studentima i građanima.

Profesor Filozofskog fakulteta Đokica Jovanović rekao je da je i ranije izlazio na ulice da se bori za svoja prava i da danas na protestu vidi „grupu slobodnih ljudi koji ne podležu autoritetima i sili koja pokušava da im se nametne“.

(Beta)