Skip to main content

Za neravnopravnu medijsku kampanju nema sankcija, jer REM ne radi svoj posao

Autonomija 21. апр 2017.
2 min čitanja

Tokom predizborne kampanje za predsednika Srbije postojalo je mešanje političke kampanje s funkcionerskom, mediji nisu vodili računa o tome da svi kandidati budu ravnopravno predstavljeni, a regulatorno telo nije radilo svoj posao i mediji neće biti sankcionisani zbog kršenja pravila i zakona, rečeno je danas na konferenciji „Mediji i javnost u predsedničkim izborima 2017“.

Na skupu je navedeno da se u medijima najviše pojavljivao Aleksandar Vučić i to kao premijer i predsednički kandidat vladajuće koalicije.

Dražen Pavlica iz Birodija rekao je da je personalizacija na ovim izborima poprimila najveće razmere u poslednjih pet godina, dodajući da je u središtu te personalizacije bio je Vučić.

„Alfa i omega je bio Aleksandar Vučić. On se pojavljivao u dvostrukoj inkarnaciji. Naglasak je bio na premijerskoj funkciji. Kada je njegova medijska strategija u pitanju, nije samo vreme koje je dobijao nego i kako je bio predstavljen u tim prilozima“, dodao je Pavlica.

On je rekao da se u oko 380 priloga od nešto više od 2.000 koliko je analizirano Vučić pojavljivao u svojstvu premijera.

„To je jako veliki procenat… Došli smo do nalaza da su se kamere u tim prilozima usredsređivale na Aleksandru Vučića, a ne na nekoj fabrici, poseti ili investiciji koja je sadržinski bila predmet tog nekog priloga“, naveo je on.

Pavlica je kazao da se u skoro 25 odsto priloga govorilo o izbornoj proceduri, odnosno o tome da li su pojedini kandidati uspeli da sakupe 10.000 potpisa čime je kako je rekao odvlačena pažnja „od vrednosti programa i ideologija koje bi ti kandidati trebali da predstave“.

On je ocenio da je reč o najvećem stepenu „trivijalizacije izbornog procesa do sada“.

Pavlica je kazao da su tokom predizborne kampanje u medijskom prostoru za antagoniste bili kandidovani Vuk Jeremić i Saša Janković.

Radule Perović iz Birodija naveo je da je istraživanje pokazalo da je RTS tokom predizborne kampanje Vučiću kao predsedničkom kandidatu dao 5,8 odsto vremena, a 38,5 odsto kao premijeu.

On je naveo da je Vučiću na Pinku kao predsedniku vlade dato 42,7 odsto vremena, a na televiziji N1 9,8 odsto vremena.

„Ukupno vreme koje je Vučić kao predsednički kandidat dobio je 16,4 odsto na RTS, 23 odsto na tv Hepi, 34,6 na Prvoj, 26 odsto na B92. Ukupno vreme koje je Vučić dobio kao predsednik Vlade je 33,3 odsto na RTS, 22,3 na tv Hapi, 25, 4 odsto na Prvoj i 19 odsto na B92“, kazao je Perović.

On je naveo da se vreme ostalih kandidata na svim tim televizijama kreće od 28 do 30 odsto.

Vladimir Cvetković iz Centra za elektronske medije kazao je da nema dileme da je prisutnost Vučića u informativnim emisijama bila 75 odsto u odnosu na 25 odsto sa druge strane.

On je ocenio da je ključ svih problema kada je reč o medijima zakon i dodao da sve svelo na „fingiranje kontrole medija“.

„Zakon je napisan na način koji je visokoparan i ima puno pozivanja na evropske i neke druge standarde a kada se te zakonske norme preliju u konkretan život medija onda dobijamo ovo. Ovo je posledica nije uzrok“, kazao je Cvetković.

Dodao je da je regulatorom telu (REM) omogućeno da „može da neće da radi“.

Cvetković je rekao da je zakon omogućio kablovskim operaterima da stvaraju svoj program i dodao da N1 nije u kompetenciji regulatornog tela.

Profesor FPN Rade Veljanovski kazao je tokom diskusije da u zakonu piše da REM treba da vrši kontrolu nad svim emiterima kao i da „dil REM-a sa vlašću postoji od 2001. godine“.

On je rekao da nije tačno da REM nema nikakvu ingerenciju nad N1.

(Beta)