Skip to main content

Čanak: Utvrditi kako je nestao novac iz penzionih fondova

Aktuelno 25. мар 2017.
< 1 min čitanja

Kandidat za predsednika Srbije i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak kritkovao je mere štednje koje se sprovode preko leđa penzinera i poručio da se mora utvrditi kako je nestao novac iz penzionih fondova pre i posle 2000. godine i kako se uopšte došlo do toga da se penzije isplaćuju iz budžeta.

„Preko 1,7 miliona sadašnjih penzionera, tokom svog radnog veka, izdvajali su novac od svog rada, da bi sebi obezbedili starosnu penziju. Oni su svoju penziju stekli. Međutim, već dve godine, štedi se upravo na njima“, istakao je Čanak u pisanoj izjavi.

On je kazao da se nigde u Evropi penzije ne isplaćuju iz budžeta.

Prema njegovim rečima, penzioni fond se može popuniti prodajom objekata u banjama koji su nekada građeni iz sredstava Penzionog fonda, zatim prilikom eventualne prodaje Telekoma, ogromne vojne i imovne i prostora Železnica koja ničemu ne koristi, ali i izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta.

„Kada to bude učinjeno, svaki građanin koji uplaćuje penziono osiguranje mora znati šta se s tim novcem radi“, naveo je on.

Čanak se založio za formiranje Penzionog fonda kao nezavisne institucije, koja će pametnim ulaganjima i kupovinom deonica, po ugledu na modele koji postoje u svetu, oploditi taj novac koji se uplaćuje i penzionerima obezbediti sigurnost.

To će, kako je dodao, omogućiti da nikada više penzioneri ne zavise od političke volje bilo koje vlasti i da se njihovo pravo na dostojanstven penzionerski život ne dovodi u pitanje.

(Autonomija)