Skip to main content

DRAGANA RAKIĆ: SNS napred, ostali stoj

Stav 23. мар 2017.
3 min čitanja

Kada je 16. januara ove godine grupa građana iz Vršca, koji su pritom članovi SNS-a, poželela da ugosti pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Veselina Šljivančanina, za realizaciju ove ideje nije bilo nikakvih prepreka. Nije bilo potrebe da se moljakaju institucije kulture, da se pišu pismeni zahtevi kako bi se dobio neki javni prostor u kome bi se Šljivančanin osećao prijatno i voljeno. Jednostavno, bilo je dovoljno usmeno obavestiti direktora Gradskog muzeja da je Gradski odbor SNS u Vršcu odlučio da organizuje kulturno-istorijski hepening sa Šljivančaninom, i to je bilo to. Bez ikakvih problema, potpuno besplatno, dobili su jedan od najlepših javnih prostora u Vršcu – veliku salu Konkordije. Veselina Šljivančanina su ispred muzeja dočekala nasmejana lica mladih devojaka u narodnim nošnjama koja su mu nudila hleb i so. Kasnije su se osmehivali svi, počevši od gradonačelnice, pa preko koordinatora SNS-a za južni Banat, sve do običnog naprednjačkog članstva. Svi lokalni mediji su bili prisutni i vredno izveštavali sa lica mesta. Ni njih niko nije morao da moljaka da dođu. Svi su bili na visini zadatka i svako se svojski trudio da uhvati što bolji kadar nasmejane gradonačelnice i ratnog zločinca. Pojedini mediji su uspeli da dobiju i izjavu glavne zvezde – puna kapa! Svi srećni, i vlast i novinari. Nakon Vršca, Šljivančanin je krenuo na turneju, usledila je Beška – epilog znate.

Pre dve nedelje, jedna druga grupa građana, ali ovog puta okupljena oko predsedničkog kandidata Saše Jankovića pokušala je da obezbedi adekvatan prostor za predstavljanje svog gosta. Nije bila neophodna velelepna sala Konkordije, u odbzir je dolazio i neki skromniji prostor. Međutim, ovog puta ni usmene ni pismene molbe upućene Gradskom muzeju, Narodnom pozorištu „Sterija“, Centru Milenijum i Visokoj strukovnoj školi „Mihailo Palov“ nisu bile dovoljne da ove institucije otvore svoja vrata za predsedničkog kandidata. Jer, desila se jedna neobična pojava – iznenadno umnožavanje kulturnih programa baš u traženom terminu, tako da za Jankovića, ovog puta, nije bilo mesta.

U dosadašnjoj istoriji slobodnog grada Vršca ovo je prvi put da je neko proglašen nepoželjnim gostom. Tokom 27 godina višestranačkog života u Srbiji, lideri svih političkih stranaka imali su priliku da u Vršcu promovišu svoje političke ideje i nikada nije bilo problema. Ovaj mirni banatski grad je svoja vrata otvarao svima. Tako je bilo do skoro, ali izgleda da sada jedan telefonski poziv menja sve.

Između Veselina Šljivančanina i Saše Jankovića, Vrašac je 17. marta posetio i republički ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević. Iako je obišao nekoliko gradskih kulturnih institucija, ministar je odlučio da sastanak sa direktorima svih kulturnih institucija u Vršcu održi u stranačkim prostorijama SNS-a. Tako ispadoše prostorije Gradskog odbora SNS-a najvažnija vršačka institucija kulture, bez obzira što se u ovom gradu nalaze Gradska biblioteka koja ove godine slavi 130. rođendan, ili već pominjani Gradski muzej koji traje 135 godina. Zašto je ministar Vukosavljević, kad je već mogao da bira gde želi da održi sastanak, prednost dao stranačkim SNS prostorijama umesto nekoj od gradskih institucija kulture, ostaje nepoznanica za obične građane. Ministru su bar vrata svih institucija otvorena.

Ono što je izvesno to je da aktuelna vlast još uvek ne uspeva da zabrani politička okupljanja građana na trgovima. Zato će se miting podrške Saši Jankoviću ipak održati u Vršcu pod vedrim nebom, u četvrtak, 23. marta u 19 časova na Gradskom trgu. Lokalnih novinara, naravno, neće biti. Njima je odavno rečeno da ukoliko napišu bilo kakvu vest o radu opozicije, odmah slede sankcije – nema para iz budžeta. To je jednostavan i delotvoran recept u borbi protiv neposlušnih medija i novinara. Koliko će građana doći na trg – videćemo. Mada i za njihovo jogunasto odbijanje da prepoznaju energiju Aleksandra Vučića ima leka – ko je zaposlen u javnom sektoru, preti mu se otkazom, a ko je privatnik – može da očekuje neki reket, ali ne teniski.

Aktuelna vlast treba da zna da se ne može doveka vladati strahom i ucenom i da će mnogi Vrščani uprkos pretnjama i pritiscima, biti u četvrtak na Gradskom trgu sa verom da će uskoro doći dan kada će pojedini kandidati za predsednika Srbije imati ista prava kao i osuđeni ratni zločinci bliski aktuelnom režimu. Dan kada ćemo svi biti jednaki pred zakonom i kada će institucije biti jače od samovolje pojedinaca.

Autorka je odbornica u Skupštini Grada Vršca

(Autonomija)