Skip to main content

AOM: Rasvetliti slučaj praćenja i snimanja urednika Južnih vesti

Građani 23. мар 2017.
< 1 min čitanja

Asocijacija onlajn medija (AOM) zatražila je danas od nadležnih organa da što pre rasvetle slučaj praćenja i snimanja urednika portala “Južne vesti” Predraga Blagojevića i izrazila duboku zabrinutost zbog tog slučaja.

Po svedočenju Blagojevića, nepoznata osoba snimala ga preksinoć je video kamerom iz automobila parkiranog u centru grada, a kada je Blagojević pokušao da fotografiše automobil, vozač je dao gas i pobegao.

AOM je naveo da je slučaj odmah prijavio policiji u Nišu, nakon čega su isto veče inspektori razgovarali sa Blagojevićem i ponudili mu dodatnu policijsku zaštitu.

“Pozdravljamo brzu reakciju policije i očekujemo da će nadležni organi u najkraćem roku rasvetliti sve okolnosti ovog slučaja i o njima izvestiti javnost. Podsećamo da ovo nije izolovan slučaj, već deo rastućeg i veoma opasnog trenda u Srbiji”, navodi se u saopštenju za javnost.

AOM je podsetio da je u junu prošle godine, novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Maja Živanović prijavila da je prate dvojica nepoznatih muškaraca, a u avgustu, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) obratila se Zaštitniku građana zbog sumnje da njihove novinare prati i prisluškuje BIA, dok su u novembru četiri novinarke Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) primetile su da ih nepoznata lica prate i fotografišu.

“Samo hitnom i efikasnom reakcijom policije i tužilaštva biće poslata nedvosmislena poruka svima onima koji bi pokušali da ugroze bezbednost novinara, a novinarima će se pružiti osećaj sigurnosti i poverenja u institucije koje su dužne da ih štite dok obavljaju veoma odgovoran posao informisanja javnosti”, piše u saopštenju.

AOM je pozvao i građane da se solidarišu sa novinarima i ocenio da će bez toga Srbija “potonuti još dublje u medijski mrak”.

(Autonomija)