Skip to main content

Nepoznata osoba kamerom iz auta snimala novinara Južnih vesti

Aktuelno 22. мар 2017.
2 min čitanja

Redakcija Južnih vesti obavestila je policiju da je nepoznata osoba u utorak u 19 sati iz automobila parkiranog u centru Niša video kamerom snimala urednika ovog portala Predraga Blagojevića, a kada je Blagojević pokušao da svojim telefonom fotografiše automobil, vozač je dao gas i pobegao.

Policiji su uz informacije o samom incidentu dostavljene fotografija spornog „golfa 5“ i njegove registarske oznake.

“Nakon što sam prešao Voždovu ulicu ispred Pozorišta, najpre sam krenuo levo, ka centru, ali zatim shvatio da moram najpre do redakcije, pa naglo krenuo desno. Tada sam spazio automobil koji je bio parkiran na trotoaru uz park, dok je vozač u ruci držao malu video kameru i snimao u mom pravcu. Kada sam to primetio i krenuo ka njemu, naglo je spustio kameru, uzeo mobilni telefon i nekog pozvao. Dok sam prekinuo svoj razgovor, kako bih telefonom slikao taj auto, on je dao gas i na uslovno zeleno svetlo otišao ka centru grada”, kaže Blagojević.

Inspektori niške policije su veoma brzo reagovali i iste večeri obavili razgovor sa Blagojevićem, nudeći i dodatnu policijsku zaštitu. Rekli su da će „ispitati slučaj“.

Da li je Blagojević pod prismotrom?

Prisluskivanje BlagojevicZbog sumnji da je praćen, da mu se prisluškuju telefonski pozivi i da postoje problemi u komunikaciji sa predstavnicima međunarodnih institucija, Blagojević je krajem decembra prošle godine tražio od Ministarstva unutrašnjih poslova zvaničnu informaciju o tome da li je i zbog čega od 1. januara 2014. godine bio pod bilo kojom vrstom „prismotre“.

Ipak, MUP je odbio da mu te informacije dostavi, uz obrazloženje da je na taj podatak stavljena oznaka „Strogo poverljivo“.

„…tražene informacije čije dostavljanje imenovani zahteva nose oznaku „Strogo poverljivo“, pa Ministarstvo ne može da postupi po predmetnom zahtevu“, piše u odgovoru.

Inače, stepen tajnosti „Strogo poverljivo“ se, po Zakonu o tajnosti podataka, nose isključivo dokumenta čije bi obljavljivanje moglo da izazove „tešku štetu po interese Republike Srbije“.

Jedini viši stepen zaštite je „Državna tajna“.

(Južne vesti)