Skip to main content

JOVANA GLIGORIJEVIĆ: Licimuri i demoni

Stav 22. мар 2017.
3 min čitanja

Zaskočio me bilbord na Bulevaru revolucije, pa dadoh 120 dinara za „Ekspres“. Kaže bilbord, a i naslovna ovog nedeljnog glasila da je drug Saše Jankovića ipak ubijen. Očekivala sam neko superveštačenje, nove dokaze, curenje iz istrage, bilo šta… Prvo, jedva nađoh tekst. Ko normalan, u novine od 56 strana, temu sa naslovne stavlja na 45. stranu? Ajde, možda ne pratim dovoljno trendove u dizajnu i prelomu nedeljne štampe. Ovoj temi posvećene su četiri strane u „Ekspresu“. Daj bože da teksta ima za jednu stranu. Otvaranje na dve strane, teksta nigde, iskolačile se na mene neke oči, ne znam ni čije su jer ne piše, pa mogu samo da nagađam da su Jankovićeve. Razvukli mu oči preko dve strane. Tekst sledi na naredne dve stranice, ali i tu dominira fotografija pokojnog Predraga Gojkovića. Pročitam tekst i shvatim da sam bacila 120 dinara. Sve što su imali da kažu, već piše na naslovnoj strani – stručnjaci tvrde da je metak ispaljen sa razdaljine od 80 centimetara. „Ekspres“ tvrdi da je došao u posed svih nalaza i dokaza u vezi sa smrću Predraga Gojkovića i dao ih na uvod „našim najeminentnijim forenzičarima“, koji su, gle čuda – želeli da ostanu anonimni. Citiran je samo jedan koji kaže: „Čisto ubistvo“. Za ostale ne znamo ko su i šta su, ali detaljno su nas upoznali kako izgleda fornezička procedura kojom se utvrđuje da li je u određenom slučaju reč o ubistvu ili samoubistvu. Kažu još da se „iz svega navedenog ne može zaključiti da li je Saša Janković uradio nešto nezakonito.“ A ima i dramatičan kraj: „Do koga će eventualna nova otkrića dovesti i označiti ga kao izvršioca, u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može da predvidi. Ubistvo ne zastareva. Čak ni u Srbiji.“

Da sumiramo: neki neimenovani ljudi tvrde da je Predrag Gojković ubijen, ne može se zaključiti da je Saša Janković učinio nešto nezakonito, a šta će dalje biti niko sa sigurnošću ne može da tvrdi. E pa evo ja sa sigurnošću tvrdim da je ceo ovaj tekst nastao samo sa jednom namerom: da se podgreje teorija o Saši Jankoviću kao ubici, da ga se oblati i diskredituje. Ali, pošto u vezi sa ovom jezivom teorijom nema više te bljuvotine koja nije napisana, „Ekspres“ nam nudi jedno veliko ništa razvučeno na četiri strane, od kojih teksta ima jedva za jednu.

Znala sam da ću o ovome pisati čim sam videla naslovnu stranu „Ekspresa“, prvo na bilbordu, a onda i upadljivo istaknutu na kioscima. Ali nadala sam se da ću moći da iznesem drugačiju tezu: ako zaista ima dokaza da je Saša Janković nekoga ubio, zašto je to došlo pod lupu tek kad se sa funkcije ombudsmana „zamerio“ vlasti terajući je da poštuje zakone? Ispada da bi se Janković izvukao sa ubistvom, samo da ga nije dopala funkcija zaštitnika građana. Međutim, „Ekspres“ mi nije dao dovoljno materijala za ovu tezu i u tom smislu sam duboko razočarana u propagandne veštine uredništva. Ili je i njih sramota.

Najbliža sam, ipak, teoriji da su u nedostatku dokaza i mašte, „zbudžili“ četiri strane ničega, samo da bi nas podsetili na ubedljivo najprljaviju i najgnusniju hajku koja je u domaćoj javnosti ikada vođena protiv jedne osobe. To jest, hteli su da podsete kako je taj Janković što ‘oće da bude predsednik MOŽDA nekoga ubio, ali nisu uspeli u tome, nego su nam samo podgrejali osećaj mučnine od pre godinu i nešto kad su tabloidi i Tviter goreli, a SNS botovi otvoreno nazivali Jankovića ubicom.

Cilj je samo jedan, da svaki Vučićev protivkandidat na predsedničkim izborima ne samo diskredituje, nego potpuno uništi. Da se lepo dokaže, što bi rekao pokojni Sava iz Kikinde, kako su to sve „licimuri i demoni“ koji napadaju onog jadnog čoveka. Vučića, jašta, ko da u ovoj zemlji ima još neki čovek…

Nije baš lako sve kandidate optužiti za ubistvo, ali bar one koji važe kao dobrodržeći u biračkom telu, nije zgoreg optužiti za neki težak zločin. Ko nije pažljivo čitao novine ovih dana, možda mu je promakla vest da nas uskoro očekuju nove informacije u vezi sa ubistvom gardista na Topčideru, koje će dovesti do nalogodavaca i čitavog lanca koji je bio uključen u to. Možda je to samo moja paranoja, pa mi se čini da će opet da nagaze Vuka Jeremića.

Da se razumemo, ako je bilo ko od njih dvojice, Janković ili Jeremić, za nešto kriv, apsolutno moraju da snose odgovornost. Ali čačkanje, nagoveštaji i naduvavanje tekstova na ovako ozbiljne teme usred izborne kampanje govori nam da ovdašnjom političkom scenom zaista vladaju demoni. Samo što ti demoni nisu njih dvojica, nego neki drugi. Sreća naša da za pomoćnike imaju potpune amatere, pa ih je lako provaliti.

(Vreme / Foto: mc.rs)