Skip to main content

Janković: Mi nemamo državu, Srbiju je otela bratija

Aktuelno 19. феб 2017.
2 min čitanja

Budući kandidat za predsednika Srbije Saša Janković ocenio je da aktuelni šef države Tomislav Nikolić ne nastupa s principijelnih pozicija već trguje, ali da mu je, ipak, neshvatljivo da ga u vladinim tabloidima i iz vladajuće stranke nazivaju stranim plaćenikom koji ruši zemlju.

„Nepojmljivo je, užasno je, nemam jaču reč a treba mi, da za aktuelnog predsednika države i političkog čelnika vladajuće stranke režimski tabloidi tvrde da ga plaća strana država, a državni funkcioneri, ponovo iz njegove stranke i koalicije, izjavljuju da on ruši zemlju. Neko za to u državi treba da odgovora – ili oni ili mi. Ali mi nemamo državu, Srbiju je otela bratija“, ocenio je Janković u intervjuu za nedeljni „Kurir“.

Janković je rekao da bi, da je još zaštitnik građana, ustao principijelno protiv tog, kako je rekao, zastrašivanja građana, jer tvrdnja da im predsednik države „radi o glavi“, izaziva paniku među građanima.

„Ali ne bi me slušali, oni ne slušaju ni zakon ni razum, samo jačeg od sebe. U redu, pribavićemo i taj argument da bismo spasli Srbiju i sebe i njih od odgovornosti koju ne znaju da nose. Pokazaćemo da smo jači“, rekao je Janković.

Komentarišući najavu premijera Aleksandra Vučića da će se kandidovati za predsednika Srbije, Janković je podsetio da je Vučić ranije najavljivao da neće biti kandidat.

„Vučić nikada nije radio to što priča, niti pričao to što misli. On ne zna šta je država, i ne shvata koliku štetu nanosi. Posledice su već izuzetno teške“, rekao je Janković.

Jeremić: Nema pobede u prvom krugu, zato je Vučić nervozan

Budući kandidat za predsednika Srbije Vuk Jeremić ocenio je da aktuelni premijer Aleksandar Vučić ne može da pobedi u prvom krugu predsedničkih izbora, čak ni pod ovakvim izbornim uslovima, za koje je ocenio da su „daleko od regularnih“.

„On to zna i zato je svakim danom sve nervozniji i agresivniji. Najbolji dokaz je to što nije imao živaca da se dogovori sa (Tomislavom) Nikolićem i ukaže mu minimun poštovanja. To se vidi u njegovim televizijskim nastupima, kada vređa i prekida novinare. Tako ne bi mogao da razgovara sa mnom, ali verujem da se neće usuditi da mi izađe na televizijski duel“, rekao je Jeremić u intervjuu za Alo.

Jeremić je rekao da kampanja u kojoj bi predstavnik vlasti bio aktuelni predsednik Tomislav Nikolić ne bi bila toliko prljava i agresivna, jer Nikolić to ne bi dozvolio.

On je dodao da ne očekuje podršku Tomislava Nikolića ali da smatra da se prema bivšim predsedicima treba odnositi s poštovanjem, bez obzira na eventualne greške koje su činili.

Komentarišući oduku njegove bivše Demokratske stranke (DS) da na predsedničkim izborima podrži Sašu Jankovića, Jeremić je remao da rukovodstvo DS nije ni pokušalo da razgovara sa njim, što mu ostavlja utisak da oni imaju „neku svoju računicu na izborima“.

(Beta)