Skip to main content

Ateisti Srbije: Protivustavno je da sveštenici obeležavaju Svetog Savu u školama

Vojvodina 24. јан 2017.
2 min čitanja

Udruženje Ateisti Srbije oštro se danas usprotivilo običaju da sveštenici Srpske pravoslavne crkve (SPC) organizuju verske obrede u školama povodom verskog praznika Svetog Save.

“Podsetićemo još jednom na to da je sasvim protivno Ustavu Srbije, kao i civilizacijskim tekovinama savremenog sveta, utemeljenim još u prosvetiteljstvu, da se verski obredi ma koje verske zajednice nameću deci u školama, posebno u makar nominalno sekularnim, svetovnim društvima”, naveli su Ateisti Srbije u saopštenju za javnost.

To udruženje građana je posebno kritikovalo slučaj o kojem su mediji pisali, kada je u beogradskoj Osnovnoj školi “Vojvoda Mišić” od učenika traženo da izdvoje novac i za dolazak sveštenika SPC-a naobeležavanje “školske slave” Svetog Save.

“Ostajemo zaprepašćeni time da se, uz flagrantno kršenje Ustava, sada u javnoj, državnoj osnovnoj školi, legitimizuje i primitivna praksa žickanja novca, uvrežena među sveštenstvom SPC-a. Uobičajeno ‘daj koliko daš, ali niko ne daje manje od…’, koje je svakodnevna pojava pri verskim obredima SPC-a, sada se maligno širi i na decu, maloletnike, od kojih se očekuje da finansiraju sveštenika SPC-a, pripadnika povlašćene kaste u srpskom društvu”, piše u saopštenju.

Ateisti Srbije su izrazili zadovoljstvo što se ovim povodom oglasilo i Ministarstvo prosvete, ali su ocenili da reakcija tog ministarstva nije bila odgovarajuća situaciji, kao i primitivnoj pojavi uvođenja verskih obreda u škole.

“Kao da nije dosta to što SPC ne plaća porez i ne puni budžet države, kao da nije dosta to što iz tog istog budžeta prihoduju oko osam miliona evra godišnje samo na račun toga što su crkva, sada bi da reketiraju i decu. Oni kojima mi, redovni i obavezni punjači budžeta, plaćamo penziono i zdravstveno osiguranje, sada bi da se još snažnije obruše na jednu od svojih omiljenih meta, decu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ateisti Srbije su verske obrede SPC-a nazvali “primitivnim, štetnim, sa prosvetom i obrazovanjem nespojivih vradžbinama i mađijanjima”, koje uvode u institucije koje bi morale biti “hramovi znanja i kritičke misli, a ne dogmi i bajalica”.

Oni su sveštenike nazvali “simbolima dogmi, neznanja, korupcije i zelenašenja”, odnosno grupacijom građana koja je “izuzeta od zakona i morala”.

“Sprečite to, gospodine ministre Šarčeviću. Stanite na put zaglupljivanju dece i obesmišljavanju školstva. Ostavite pozitivan trag i ostanite upamćeni kao čovek koji stoji na braniku obrazovanja, prosvete i nauke, a protiv mraka dogmatskih izmišljotina i besmislenih, a skupih bajanja sveštenika. Zaštitite Vuka, Dositeja, Orfelina i decu kojoj bi morali biti uzori, od brutalnih nasrtaja zelenaša i lihvara u mantijama”, piše u saopštenju.

(Autonomija, ilustracija: YouTube)