Skip to main content

NUNS i NDNV: Novac građana za kvalitetne medijske projekte a ne za stranačku propagandu

Građani 19. јан 2017.
< 1 min čitanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazili su zadovoljstvo zbog toga što veliki broj lokalnih samouprava ubrzano raspisuje konkurse za medijske projekte, ali i upozorili da novac građana mora da bude usmeren ka najkvalitetnijim medijskim projektima a nikako za predizbornu, odnosno stranačku propagandu.

Ova novinarska udruženja pozvala su organe upravljanja koji raspisuju medijske konkurse da čitav proces sprovedu striktno se pridržavajući zakonskih i podzakonskih odredbi, a da u komisiju za procenu vrednosti projekata imenuju odista nezavisne i stručne medijske radnike koje su predložila relevantna novinarska i medijska udruženja, „a ne osobe bez integriteta koji će samo sprovoditi prethodno donete odluke, kao što je to nažalost u prethodnom periodu često bio slučaj“.

„Apelujemo na novinarska i medijska udruženja da u komisije kandiduju samo stručne i visokomoralne osobe koje nisu i ne mogu biti u sukobu interesa, a pozivamo i međunarodne organizacije da se aktivnije uključe u praćenje celokupnog procesa“, navodi se u saopštenju NUNS-a i NDNV-a.

NUNS i NDNV uputile su poziv i građanima i civilnim organizacijama da se aktivno uključe u proces kontrole dodele sredstava za medijske projekte i kontrole rada nezavisnih komisija, kako bi se smanjila mogućnost za nove zloupotrebe konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja.

„Građani i nevladine organizacija trebalo bi takođe da se aktivnije uključe i u vrednovanje realizovanih projekata, odnosno da li su oni i odista realizovani i da li su bili u javnom interesu. Ohrabrujemo predstavnike civilnih organizacija da prisustvuju radu stručnih komisija, u cilju nadgledanja njihovog rada, i žao nam je što u prethodnom periodu nije bilo više interesovanja za ovaj vid monitoringa. To naravno ne znači da monitori treba da ugrožavaju nezavisan rad komisije“, dodaje se u saopštenju.

(Autonomija)