Skip to main content

Proslava neustavnog praznika u Republici Srpskoj

Jugoslavija 09. јан 2017.
3 min čitanja

U Banjaluci je, nizom manifestacija počelo obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske (RS), koji je, kao što je poznato, odlukama Ustavnog suda BiH, proglašen neustavnim. Identičnu odluku državni Ustavni sud donio je i o referendumu koji je o Danu RS održan u oktobru prošle godine.

Iako po zakonu obilježavanje dana RS nema obavezujući karakter, uredbom Vlade RS, 9. januar je neradni dan. Jednako tako, iako se formalno Dan RS tretira kao sekularni praznik, njegovo obilježavanje je počelo crkvenim obredom koga je predvodio patrijarh srpski Irinej, koji je dan ranije stigao u Banjaluku.

Ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja, dolazeći na liturgiju kojoj su pisustvovali brojni zvaničnici RS, entitetski predsjednik Milorad Dodik je izjavio da je RS primarno zainteresovana da joj se vrate izvorna ovlaštenja predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, te poručio da, ukoliko to ne bude moguće, niko je neće zadržati u BiH.

„Danas proslavljamo 25 godina Republike Srpske, što govori da je ona uspjela da opstane u gotovo nemogućim uslovima i okolnostima ogromnog međunarodnog interevencionizma koji je protkan i djelovao na bazi bošnjačkog idealizma o tome kako BiH treba da izgleda. Danas, 25 godina poslije, Republika Srpska je odlučna da živi svoj život kao država i odlučna je da u skladu sa Dejtonskim sporazumom upražnjava svoja izvorna prava“, rekao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska smatra da je to njeno međunarodno pravo i da mešetarenje međunarodnih predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, ne može biti mjera slobode.

„To je mjera neslobode za nas i zato ćemo mi odlučno odbaciti svaki pokušaj nametanja kvazi odluka donesenih u Ustavnom sudu BiH“, rekao je Dodik.

Centralni događaj obilježavanja Dana RS je parada, koja će početi u 13 sati u centru Banjaluke, pod imenom “25 godina Republike Srpske”, nakon koje slijedi kulturno-umjetnički program.

U ovom defileu učestvuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, Boračke organizacije, studenti, pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite, članovi drugih organizacija i kulturno – umjetničkih društava, te sportskih klubova.

Defile će biti završen na Trgu Krajine, gdje se već nalaze zvaničnici Republike Srpske i gosti iz Republike Srbije, predvođeni predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

Prisustvo predsjednika Srbije na obilježavanju Dana RS, prema reakcijama člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, moglo bi dovesti do novog zaoštravanja odnosa BiH i Srbije.

Naime, bošnjački političari ističu da Srbija kao jedna od država garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma ne bi smjela da se miješa u unutrašnje odnose u BiH, što je, smatraju, Nikolić svojim dolaskom u Banjaluku učinio.

Počast Ivaniću

Pola sata prije zvaničnog termina održavanja svečane parade, odnosno ceremonije obilježavanja neustavnog dana RS, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je na Trgu Krajine u centru Banjaluke postrojio jedinicu Oružanih snaga BiH, pripadnikeTrećeg pješadijskog puka, koji su mu predali raport.

Oni neće učestvovati u zvaničnoj ceremoniji, ali kako je rekao Ivanić, ostaju do daljneg na Trgu Krajine prema kojem su krenuli učesnici svečanog defilea, sa drugog trga – Trga Republike.

Zahtjev predsjednika RS Milorada Dodika da učešće na paradi uzmu i pripadnici Trećeg pješadijskog RS puka Oružanih snaga BiH dovelo je do ponovnog podizanja političkih tenzija u zemlji.

Ministarstvo odbrane BiH prvo je odobrilo učešće samo vojnog orkestra, a naknadno promijenilo svoju odluku i zabranilo učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u manifestacijama 9. januara.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, nezadovoljan odlukom o zabrani učešća na paradi pripadnika oružanih snaga BiH, iskoristio je svoje zakonsko pravo pa su pripadnici srpske komponente Oružanih snaga kao prateći bataljon predsjedavajućeg Predsjedništva bili postrojeni dan ranije, 8. januara, tokom polaganja vijenaca na spomenike poginulim pripadnicima Vojske RS u proteklom ratu.

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je kako je postrojavanje pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Banjaluci u skladu sa odlukom tog Ministarstva. Ona je naime navela da pripadnici Oružanih snaga mogu učestvovati u ceremonijama 8. janaura, ali ne i 9. januara.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da je više od 1.000 policajaca uključeno u obezbjeđenje svečanog defilea, svih učesnika ove manifestacije, kao i svih građana koji dođu u Banjaluku na proslavu Dana RS.

„To je dovoljan broj policajaca da sve prođe bezbjedno. Pozivam sve građane Republike Srpske da dođu u Banjaluku i da zajedno u miru i dostojanstveno proslavimo ovaj veliki praznik“, rekao je Lukač.

U centru Banjaluke blokiran je saobraćaj, a očigledno je prisustvio velikog broja policajaca. Na glavnim ulicama se nalaze oklopna vozila policije RS.

Svečana akademija će biti održana u 17 sati, nakon čega će se program ponovo vratio u centra grada, na Trg Krajine, gdje će u 19 sati početi koncert brojnih muzičara.

(Erduan Katana, Slobodna Evropa)