Skip to main content

NDNV: Dve godine konstantnih pretnji autorima „Ličnog stava“, a država ne reaguje

Građani 05. јан 2017.
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je od nadležnih državnih organa da napokon počnu da ispunjavaju svoje zakonske obaveze i uzmu u zaštitu autore popularne web emisije „Lični stav“, Nenada Mihailovića i Bojana Babića, koji već dve godine konstantno dobijaju pretnje, među kojima je veliki broj otvorenih pretnji smrću i da se hitno identifikuju, procesuiraju i adekvatno kazne oni koji im prete.

„Iako su Mihailović i Babić u protekle dve godine redovno policiji i Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal prijavljivali desetine pretnji smrću, državni organi do sada nisu reagovali, ako se u to ne računa uzimanje izjave u slučaju jedne od pretnji“, ističe se u saopštenju NDNV.

Kako se napominje, sistematsko ćutanje države može jedino da se razume kao svojevrsna podrška ugrožavanju sigurnosti onih koji su prepoznati kao kritičari vlasti i političkih i društvenih devijacija.

NDNV podseća i da je Nenad Mihailović osoba sa 100 odsto telesnog invaliditeta, kao i da je, zajedno sa Bojanom Babićem, osnivač Udruženja građana GOOSI – Gej organizacije osoba sa invaliditetom.

Oni su, kako se dodaje u saopštenju, pored pretnji i uvreda koje skoro svakodnevno dobijaju putem interneta, verbalnom nasilju izloženi i na ulici.

(Autonomija)