Skip to main content

Maglai: Korhec da povuče kandidaturu za Ustavni sud i podnese ostavku u Mađarskom pokretu

Aktuelno 09. дец 2016.
< 1 min čitanja

Jedan od lidera Mađarskog pokreta (MP) Jene Maglai zatražio je danas od Tamaša Korheca da povuče svoju kandidaturu za izbor za sudiju Ustavnog suda, na koju ga je kandidovao Savez vojvođanskih Mađara (SVM), i da podnese ostavku na sve funkcije na koje je izabran unutar Mađarskog pokreta, kao i na funkcije koje se mogu dovesti u vezu sa ovom organizacijom.

Maglai je taj poziv Korhecu uputio na današnjoj konferenciji za novinare u Subotici, ocenivši da je to „jedini način da sačuva svoj lični integritet i ugled Mađarskog pokreta“.

Po tumačenju organa Mađarskog pokreta, Korhec je prvo razmotrio a potom i prhivatio mogućnost kandidovanja za sudiju Ustavnog suda od strane SVM-a, a da to članovima Pokreta nije saopštio niti ih je o tome obavestio.

„Na taj način on, na žalost, nije pružio ni šansu za dijalog, za razmatranje argumenata za i protiv, niti za kolektivno razmišljanje. Prihvatanjem kandidature on je sve nas – rukovodstvo Pokreta, njegove članove, simpatizere, glasače – stavio pred svršen čin. Ovakav pristup smatramo nekorektnim“, istakao je Maglai.

On je kazao da celokupnu javnu kominikaciju SVM-a u vezi sa ovim slučajem smatraju „duboko licemernom i populističkom“.

Poslanik SVM-a u Skupštini Srbije Balint Pastor potvrdio je juče da je njegova poslanička grupa kandidovala Korheca za sudiju Ustavnog suda, dodavši da je imajući u vidu stanje i odnose u Vojvodini, za mnoge ovakvo imenovanje bilo iznenađenje, a da je SVM predložio Korheca jer ovu stranku „ne vodi osveta“.

Civilna organizacija Mađarski pokret osnovana je 20. avgusta 2015. godine u Subotici zbog neslaganja sa politikom Saveza vojvođanskih Mađara, nakon čega je SVM izbacio oko 100 članova koji su istovremeno i članovi MP. Osnivanje Pokreta inicirali su bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec i bivši potpredsednik SVM-a Laslo Varga.

(tekst/foto Magločistač)