Skip to main content

VOICE: Firma predsednika opštine Sečanj od posla sa opštinom zaradila 21 milion dinara

Izdvajamo 28. сеп 2016.
4 min čitanja

Opština Sečanj od 2013. godine do početka septembra ove godine, kupila je gorivo vredno 21,37 miliona dinara od firme „Mona“ iz Sečnja, koje je delom u vlasništvu predsednika opštine Predraga Miloševića Karasija, a delom u vlasništvu članova njegove porodice, pokazalo je istraživanje VOICE-a.

Četvrtina kapitala „Mona D.O.O“, preduzeća od kog opština godinama kupuje gorivo, u vlasništvu je Predraga Miloševića. Polovinu preduzeća poseduje njegova majka Jovana Milošević, a preostala četvrtina je u vlasništvu njegovog rođenog brata Miroslava Miloševića, koji je ujedno i jedan od zastupnika firme.

Dokumenti Uprave za trezor pokazuju da je tokom 2013. godine privatnoj firmi uplaćeno 5,36 miliona dinara, a opštinski novac na račun privatne firme prebačen je 216 puta. Tokom 2014. godine opština je platila Miloševićevoj firmi 5,68 miliona dinara prebacivši novac 73 puta, dok je u 2015. godini isplaćeno 6,86 miliona dinara kroz 234 transakcije. Od početka ove godine, opština je na račun „Mone“ uplatila je 3,52 miliona dinara kroz 117 uplata.

pumpa karasi secanj foto voiceIako je opština dužna da po Zakonu o javnim nabavkama za kupovinu dobara kao što je gorivo raspiše javnu nabavku i zaključi ugovor, prema dostupnoj dokumentaciji na portalu opštine Sečanj i portalu javnih nabavki ne postoje dokumenta koja bi dokazala da je tokom 2013. godine opština sa Miloševićevom firmom sklopila ugovor putem javne nabavke. Novčane transakcije ipak pokazuju da je opština i 2013. kupovala gorivo od predsednikove firme.

Tokom 2014. godine opština Sečanj sklopila je dva ugovora sa Miloševićevom firmom. Prvi ugovor potpisan je 31. jula i dogovorena je kupovina 17.000 litara evro dizela i 6.000 litara bezolovnog goriva tokom godinu dana. Iste godine 22. oktobra opština je ponovo zaključila ugovor sa preduzećem „Mona“, ovog puta za kupovinu tečnog naftnog gasa, a taj ugovor vredan je milion dinara. U oba postupka javne nabavke „Mona“ je bila jedini ponuđač.

Tokom 2015. godine opština je raspisala javnu nabavku za kupovinu naftnih derivata, ali za tu nabavku na portalu javnih nabavki kao ni na sajtu opšine ne postoji obaveštenje o sklopljenom ugovoru. Ta nabavka, raspisana u aprilu 2015. godine, predviđala je kupovinu 17.000 litara evro dizela, 6.000 litara bezolovnog goriva, kao i 4.000 litara tečnog naftnog gasa. Dokumenti Uprave za trezor dokazuju da je opština ipak kupovala gorivo od “Mone”.

Opština Sečanj ove godine raspisala je javnu nabavku za kupovinu goriva, a 5. februara predsednik opštine potpisao je sa svojom firmom ugovor vredan 3,73 miliona dinara . Prohtevi opštine za gorivom povećali su se ove godine u odnosu na prethodne, pa je tako dogovoreno da opština od Miloševićeve firme kupi 19.000 litara evro dizela, 8.000 litara bezolovnog goriva i 5.000 litara tečnog naftnog gasa.

Vlada opštinom u četvrtom mandatu

Predrag-Milosevic-KarasiMilošević je na čelo opštine Sečanj došao još 2004. godine i od tada je predsednik opštine. Na tim izborima bio je kandidat grupe građana, da bi na izborima 2008. godine bio reizabran takođe kao odbornik grupe građana, ali uz podršku Demokratske stranke i G17 plus. Na izborima 2012. godine Karasi je nastupio kao kandidat demokrata, a njegovoj listi pripalo je 45 odsto glasova. U januaru ovde godine prešao je u SNS, a na aprilskim izborima Karasi je bio nosilac liste Srpske napredne stranke. Od 2008. do 2012. godine bio je i pokrajinski poslanik.

Milošević je u kratkom razovoru za VOICE rekao da je on „ugledan čovek“ i upitao kako uopšte možemo da se interesujemo za njegove odluke.

”Ja sam predsednik opštine i ne možete me pitati tako nešto. To nije moja firma. Moj otac je posle smrti to nešto podelio, ta pumpa postoji od 1990. godine. Uglavnom, ja imam referenta za nabavke, on je na odmoru do trećeg oktobra, nazovite onda”, rekao je Karasi.

Iako smo mu predočili da ne možemo razgovarati sa referentom o poslovima za koje nije bilo javnih nabavki, kao i to da je svaki ugovor potpisao on lično, Milošević je odbio dalji razgovor.

A on je u sukobu interesa po dva osnova. Zakon o javnim nabavkama prepoznaje sukob interesa, a on postoji jer je Milošević, koji je predstavnik opštine, u isto vreme vlasnik više od jedan odsto kapitala u firmi sa kojom je zaključen ugovor. Sukob interesa je i to što je Miloševićev rođeni brat jedan od zastupnika firme sa kojom posluje opština.

Nije prijavio vlasništvo u firmi, zloupotrebio položaj

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, u izveštaju o imovini i prihodima Predraga Miloševića Karasija objavljenom u junu prošle godine ne navodi se vlasništvo u kompaniji „Mona“. U tom izveštaju, od primanja se navodi samo plata predsednika opštine, koja mesečno iznosi neto 78.000 dinara. „Mona“ inače postoji još od 1990. godine, a zastupnici firme su Viktorija Fodor i Karasijev brat Miroslav Milošević. Neprijavljivanje imovine je kršenje Zakona o agenciji za borbi protiv korupcije, a za to delo predviđena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Po svemu sudeći, Milošević je sklapajući ugovore sa sopstvenom firmom zloupotrebio službeni položaj u opštini Sečanj. Prema Krivičnom zakoniku, predsednik opštine se smatra službenim licem. Kazna za delo zolupotrebe službenog položaja, ukoliko je dobit veća od 1,5 miliona dinara je od dve do 12 godina zatvora.

Miloš Stanić (VOICE) 

voice_logo