Skip to main content

CIRPD: REKOM kao odgovor na jačanje etničkog i verskog ekstremizma

Autonomija 08. феб 2016.
< 1 min čitanja

Centar za istraživanje religije, politike i društva (CIRPD) iz Novog Sada izrazio je danas zabrinutost zbog jačanja etnopolitičkog i verskog ekstremizma na Zapadnom Balkanu i ocenio da bi države u regionu trebalo da daju podršku osnivanju Regionalne komisije za žrtve (REKOM).
“Jasno je da zemlje Zapadnog Balkana nemaju regionalne inicijative, niti jasno definisane programe suočavanja sa prošlošću, ali bi u tom slučaju trebalo da daju punu podršku i učine sve kako bi se postojećim regionalnim inicijativama civilnog društva, poput REKOM-a, dao pun legitimitet za rad”, naveo je CIRPD u saopštenju za javnost.
Ocenjuje se da i na hrvatskoj i na srpskoj strani ima selektivnosti u kulturi sećanja, kao i relativizacije zločina i upozorava da se takav uticaj širi kod mlade populacije, gde etnopolitički mitovi imaju vrlo dobru recepciju, što nikako ne sme biti prepušteno slučaju.
Upozorava se da takva konstrukcija posttraumatskog generacijskog sećanja može da ima snažan konfliktni kapacitet, te da kod naraštaja koji se rađaju nakon rata, u bliskoj budućnosti stvori preduslove za neprijateljstva, koja u određenim političkim i ekonomskim okolnostima mogu da eskaliraju do oružanih sukoba.
“Srbi i Hrvati kao dva bratska, geografski, istorijski i kulturno bliska naroda, moramo učiniti sve da istorijske činjenice sagledamo objektivno, nepristrasno i bez emotivnog političkog balasta i versko-mitoloških aspekata”, piše u saopštenju.
Ocenjuje se da u Hrvatskoj dolazi do eskalacije antisrpskog raspoloženja i dodaje da lokalne nevladine i vladine organizacije moraju učiniti sve kako bi taj zabrinjavajući trend zaustavile, a srpskoj manjini obezbedila sigurnost.
(Autonomija)