Skip to main content

Krstonošić (DS): SNS suspenduje demokratiju u Novom Sadu na Dan demokratije

Autonomija 15. сеп 2015.
5 min čitanja

Predsednik novosadskog odbora Demokratske stranke (DS) Veljko Krstonošić izjavio je danas da napad aktivista Srpske napredne stranke (SNS) na funkcionere DS-a u Novom Sadu predstavlja još jedno ispoljavanje mržnje od strane “naprednjaka” prema političkim oponentima.
Više stotina aktivista Srpske napredne stranke (SNS) sprečilo je danas održavanje konferencije za novinare Demokratske stranke (DS) na Trgu slobode u Novom Sadu.
Krstonošić je na konferenciji za novinare rekao da se sve to desilo na Međunarodni dan demokratije i ocenio da Srbiji preti urušavanje demokratskog poretka, jer sve što se danas desilo u centru Novog Sada “podseća na Nemačku iz tridesetih godina prošloga veka”.
“Posle ovoga što se desilo na Trgu slobode, očigledno je da je DS glavni protivnik SNS-a. Ovo je najava veoma prljave kampanje na predstojećim izborima”, rekao je Krstonošić.
Prema njegovim rečima, među aktivistima SNS-a koji su nasrtali ne samo na funkcionere DS-a već i na prisutne građane, bio je i šef kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović.
On je rekao da će DS razmisliti o podnošenju krivičnih prijava zbog današnjih dešavanja i novinarima pokazao dokument iz kojeg se vidi da je DS bio prijavio današnju konferenciju za novinare, koja je trebalo da se održi na Trgu slobode.
Krstonošić je optužio gradonačelnika Miloša Vučevića da je u koaliciji sa onima koje je optuživao za kupovinu glasova na lpokalnim izborima u maju 2012. godine.
“Očigledno, ta koalicija funkcioniše po principu ‘vlast pod svaku cenu’”, ocenio je Krstonošić.
SNS: Naši aktivisti hteli da razgovaraju, DS napravio predstavu
Srpska napredna stranka (SNS) saopštila je danas da su njeni aktivisti, koji su prekinuli održavanje konferencije za novinare Demokratske stranke (DS) na glavnom Trgu slobode u Novom Sadu, izašli da na “jedan kulturan i pozitivan način” razgovaraju sa građanima.
SNS je u saopštenju za javnost naveo da je DS danas “na svaki način” pokušao da predstavi sebe kao žrtvu, kako bi “pokupili po koji jeftini politički poen”.
„Svaki pojedinac, svaka stranka ima legitimno pravo da se okupi na trgu, i dok SNS vodi gradsku administraciju to pravo će svakome biti omogućeno”, navodi se u saopštenju za javnost.
Dodaje se da su vrata kabineta gradonačelnika Miloša Vučevića “otvorena za sve građane”.
“Vučević je danas pozvao predsednika Gradskog odbora DS Veljka Krstonošića da sednu i na civilizovan način porazgovaraju, jer se samo na takav način rešavaju problemi, a ne na ulicama, ali je Krstonošić odbio da sedne sa gradonačelnikom, i nastavio sa započetom predstavom“, piše u saopštenju.
SNS je DS-u poručio da “ko gubi, ima pravo da se ljuti”.
Vučević: Nisam organizovao skup SNS-a u Novom Sadu
Milos Vucevic2Gradonačelnik Novog Sada i predsednik novosadskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je danas da nije učestvovao u planiranju današnjeg skupa aktivista SNS-a, koji su sprečili funkcionere Demokratske stranke (DS) da ispred Gradske kuće, na Trgu slobode, održe konferenciju za novinare.
Vučević je u saopštenju za javnost naveo da je u trenutku kada je DS želeo da održi konferenciju za novinare, on u Gradskoj kući vodio “ozbiljne razgovore” u svom kabinetu.
Dodao je da okupljanje pristalica SNS on “niti je organizovao, niti je u njemu učestvovao”, saopšteno je iz Vučevićevog kabineta.
Više stotina aktivista SNS-a danas je, uz psovke i uvrede, sprečilo nekoliko funkcionera DS-a da održe najavljenu i policiji prijavljenu konferenciju za novinare, a među aktivistima SNS-a bio je i šef kabineta gradonačelnika Aleksandar Petrović.
Miloš Vučević je u saopštenju za javnost te događaje okarakterisao kao “okupljanje pristalica dve političke struje” i dodao da svako ima pravo na okupljanje, ali da bi bilo bolje da su on i predsednik novosadskog odbora DS-a Veljko Krstonošić razgovarali, “nego da se bilo ko okuplja po trgovima”.
On je optužio Krstonošića da je odbio poziv za razgovor i dodao da je hteo da ga pita zašto DS nije primenio dobra rešenja za Novi Sad, dok je bio na vlasti.
“Lako je držati konferenciju za medije i na nedeljnom nivou pisati nebulozna saopštenja za javnost, a teže je izgleda opoziciji direktno suočavanje u otvorenom dijalogu uz iznošenje činjenica i ukrštanje argumenata”, naveo je Vučević.
LSV: Opasan incident u Novom Sadu, vratiti politiku sa ulice u institucije
LSV_logoLiga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) osudila je danas incident koji se danas desio u Novom Sadu kada su aktivisti Srpske napredne stranke (SNS) prekinuli konferenciju za novinare Demokratske stranke na Trgu slobode, i ocenila da takvi potezi ne donose ništa dobro, uznemiruju javnost i narušavaju dijalog.
“Nedopustivo je da sloboda okupljanja i sloboda govora na bilo koji način budu ugroženi. Dodatnu štetu može izazvati pokušaj da se na takvim incidentima politički profitira”, navodi se u saopštenju LSV koje je potpisao predsednik Politickcog saveta LSV Dušan Jakovljev.
On je pozvao sve stranke da političku borbu vrate u odborničke i poslaničke klupe, umesto da se ta borba “preliva na ulicu”.
“Politička borba treba da se vrati argumentima i razgovoru. Ostrašćenosti i nasilja je već odavno i previše. I na ulici i u politici”, poručio je Jakovljev.
Visoka funkcionerka LSV Maja Sedlarević napisala je na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter (Twitter) da gradonačelnik Novog Sada i predsednik novosadskog odbora SNS-a Miloš Vučević ne treba da se brani “pretorijanskom gardom”, već treba da “protera štetočine i lopove iz Gradske kuće”.
VP: Novi Sad , Vojvodina i Srbija klize u totalitarizam
vojvodjanska partija vpVojvođanska partija (VP) saopštila je nakon incidenta koji se danas desio u Novom Sadu kada su aktivisti Srpske napredne stranke (SNS) prekinuli konferenciju za novinare Demokratske stranke (DS) na Trgu, da je “potpuno jasno da Novi Sad , Vojvodina i Srbija klize u totalitarizam najgorih razmera”.
“Ovakvi postupci jedne vladajuće stranke nisu zabeleženi ni u vreme krvave vladavine bračnog para Milošević”, piše u saopštenju VP.
Kako su ocenili, posle incidenta u Novom Sadu “svi u Srbiji zajedno treba da se zapitaju gde ide naše društvo i šta je sledeće”.
“Vladajuća SNS zloupotrebljava vlast na svakom koraku, preti političkim neistomišljenicima, proganja svakoga ko im se ne prikloni. Ovo više nije pitanje jedne stranke ili bilo kog pojedinca, ovo je pitanje našeg društva u celini”, upozorio je VP.
Iz ove stranke su dodali da građanska Vojvodina ima obavezu da se suprostavi režimu koji “ne samo da nije pohađao časove iz demokratije, nego je nikada nije ni položio”.
SDS: Nedopustivo ponašanje aktivista SNS
SDSGradski odbor Socijaldemokratske stranke (SDS) u Novom Sadu oštro je danas osudio ponašanje aktivista Srpske napredne stranke (SNS) koji su danas u centru Novog Sada prekinuli konferenciju za novinare Demokratske stranke.
“Socijaldemokratska stranka smatra da je ponašanje aktivista SNS siledžijski pokušaj ućutkivanja političkih protivnika. Vređajući i gurajući funkcionere Demokratske stranke, aktivisti SNS-a su ponovo izvrgli ruglu demokratiju, posebno s obzirom na okolnost da je skup DS-a bio uredno prijavljen“, poručio je predsednik Gradskog odbora SDS Georgios Konstantinidis.
SDS je upozorio da je današnji događaj u Novom Sadu “sramota prvenstveno za gradsku vlast”.
“To je sramota za gradsku vlast, jer su pod prozorom kancelarije gradonačelnika Miloša Vučevića njegove stranačke kolege demonstrirale nekulturu, bahatost i siledžijsko ponašanje”, piše u saopštenju SDS.
(Autonomija)