Skip to main content

Milojević: Perfidni politički pritisci na pravosuđe

Aktuelno 15. мар 2019.
< 1 min čitanja

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Dragomir Milojević izjavio je danas da postoje „perfidni“ politički pritisci na pravosuđe.

„Nema direktnih pritisaka, da neko na primer pozove telefonom iz vlasti. Ali šta je to kada neki od najviših predstavnika države etiketiraju sudiju i kažu videćemo ko je taj koji je doneo takvu i takvu odluku“, rekao je Milojević na predstavljanju razultata sudova čij je rad pohvalio.

On je rekao i da je svakako vid pritiska kada političari najavljuju hapšenja ili nekog proglase krivim pre suđenja.

Govoreći o najavljenoj promeni kaznene politike, on je rekao da pooštravanje zaprećenih kazni zatvora ni u jednoj zemlji nije dovelo do smanjenja broja krivičnih dela.

On je ocenio i da je kaznena politika sudova u Srbiji solidna, o čemu govori i činjenica da su zatvori „prenatrpani“.

„Kako to da je slaba kaznena politika a pravimo zatvore? Čuli smo juče izjavu ministra policije da je kriminalitet pao, pa ako se pooštravaju kazne onda znači da kriminalitet raste, pa bi ga trebalo suzbijati“, rekao je Milojević.

On je rekao da se slaže da se za najteža krivična dela uvede doživotna robija, ali se takvim licima mora dati pravo na uslovni otpust.

„To je pravo a ne obaveza da se da uslovni otpust“, rekao je Milojević, navodeći da bi u slučaju da se tako osuđenima ne da to pravo, Evropski sud za ljudska prava reagovao.

Taj sud je, rekao je, u nizu zemalja utvrdio povredu ljudskih prava jer nije dato to pravo.

Prema njegovim rečima, da bi se postigla prevencija nužno je brže otkrivanje i gonjenje izvršilaca krivičnih dela.

„Kriminalac se ne plaši kazne jer smatra da neće biti otkriven“, naglasio je Milojević.

(Beta, foto: Visoki savet sudstva)