Skip to main content

Austrija: Davor Dragičević dočekao kovčeg s Davidovim tijelom

Jugoslavija 14. мар 2019.
3 min čitanja

Posmrtni ostaci mladića Davida Dragičevića prevezeni su danas iz Banjaluke u austrijski grad Wiener Neustadt gdje će ponovo biti sahranjeni, javila je reporterka N1 televizije Anđelka Marković s mjesta događaja.

Posmrtni ostaci su prije dva dana ekshumirani kako bi, na zahtjev porodice, bili prevezeni i ponovo sahranjeni u Austriji. Pogrebno vozilo je dočekao otac ubijenog mladića Davor Dragičević.

Na Facebook stranici „Pravde za Davida“ su naveli da „Đakac odlazi iz geta, a da nije dočekao istinu“.

Davor Dragičević tvrdi da je njegov sin otet i mučen šest dana, nakon čega je likvidiran, a nedavno je za pojedine medije rekao da neće dozvoliti da posmrtni ostaci njegovog ubijenog djeteta ostanu u „zločinačkoj državi“.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka ranije je saopćeno da postoji osnov sumnje da je banjalučki mladić David Dragičević ubijen, odnosno da je 18. marta, nakon fizičkog sukoba s dvije ili tri osobe, bježeći pao u rijeku Crkvenu ili su ga gurnuli, a da je smrt nastupila utapanjem.

Slučaj nije do kraja rasvijetljen.

Dragičević: Šta dalje?

Posmrtni ostaci stradalog mladića Davida Dragičevića ispraćeni su iz Bosne i Hercegovine. Stotine građana oprostilo se od Davida, a tužna povorka za Austriju je krenula ispred Rebrovačke crkve u Banjaluci. Tijelo je ispraćeno uz pjesmu „Klinac u getu“, a stotine građana tugovalo je sa visoko podignutom pesnicom, koja je postala simbol pokreta „Pravda za Davida“ i znak borbe Davora Dragičevića. Rekao je i da je “Milorad Dodik poslao jednog ubicu i ovdje“, najavivši da će otkriti o kome se radi.

Dragičević se za N1 javio iz Austrije gdje čeka da stignu posmrtni ostaci njegovog sina koji će biti sahranjen u Wiener Neustadtu, mjestu kod Beča gdje žive majka i sesta pokojnog Davida.

„Ja sam davno najavio da ću dijete ekshumirati, da Republika Srpska, Tužilaštvo, MUP, to su ubice, zločinci. Samim tim što je David napustio tu državu, više ne postoje za mene institucije Republike Srpske koje su ubile moje dijete. Nek nađe bar mir i spokoj, smiraj ovdje kad nije mogao u državi u kojoj je rođen“, rekao je Davor Dragičević, otac pokojnog Davida.

Još jednom, Dragičević je imenom i prezimenom prozvao krivce za smrt svog sina, poručivši da se ne plaši:

„Darko Ilić je naredio ubistvo, Dubravko Kremenović je jedan od izvršilaca, Milorad Dodik, Dragan Lukač, Željka Cvijanović, Dalibor Vrećo i Želimir Leptir su direktni učesnici u ubistvu Davida Dragičevića. Imate preko stotine imena koji su umiješani. Gdje će sutra moje dijete biti u 12 i 30 mogli bi se svi oni naći jednog dana. Ja iskreno vjerujem u to. Ne vjerujem više ni u njihov sudski postupak, ni u zatvor. Moja misija je samo da se sve ubice Davida Dragičevića nađu ispod zemlje. Zatvorske kazne me ne interesuju.“

Davor Dragičević kaže da je opozicija razočarala pripadnike grupe Pravda za Davida, on nije razočaran ni opozicijom ni advokatskim timom no ipak vjeruje jedino advokatu Ifetu Feragetu.

„Opozicija u Republici Srpskoj ne postoji, zloupotrijebili su na određeni način grupu Pravda za Davida, ne mene, na osnovu nje su dobili glasove“, rekao je Dragičević.

Napomenuo je i da je izdao saopštenje u kom brani poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske da pominju ime njegovog pokojnog sina:

„Sve ijedan poslanik, bilo ko u poziciji ili opoziciji u Narodnoj skupštini i Tužilaštvu ne smije više uzeti ime Davida Dragičevića u svoja usta niti grupu Pravda za Davida. Sjedeći u tim klupama oni su za mene isto kao i ubice.“

U Beču se formira nova grupa Pravda za Davida koja će kako kaže Dragičević imati snage da se izbori sa istinom i pravdom: „Ja garantujem svojim životom da Milorad Dodik i ostali neće još dugo ostati na vlasti, da će završiti gdje treba i oni i njihove porodice, i naravno njihov novac,nekretnine, finansije. Ubili ste mi dijete, uzeću vam sve.“

David Dragičević sutra će biti sahranjen u Beču, u mjestu kako kaže otac Davor gdje njegove ubice neće moći da mu posjete grob.

(N1, Foto: RSE)