Skip to main content

Zelenović: Opozicija traži izbore po pravilima koja su važila do 2012. godine

Aktuelno 17. јан 2019.
2 min čitanja

Opozicija traži izbore ukoliko se uspostave pravila koja su važila do 2012. godine, a ako taj uslov ne bude ispunjen, za opoziciju ti izbori neće postojati, što tehnički može biti nazvano bojkotom, izjavio je jedan od osnivača Saveza za Srbiju (SzS) i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

On je u interjuu za Istinomer kazao da je suština da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić neće imati opoziciju na tim izborima, da će sve to proizvesti još veće nezadovoljstvo građana i još veći broj njih na ulicama.

„Jer svi koji šetaju Beogradom i drugim gradovima poručuju nedeljama da je on loš vladar, da drži državu i društvo u kaljuzi i da niko u tome više ne želi da učestvuje. I takav stav mora da bude pretočen u promenu. Jer suštinski sve što se čuje na protestu teško da može da se ispuni sa Vučićem na vlasti. Ako uprkos građanima, Vućić kaže raspisujem izbore, to znači da ne mari ni za jedan jedini zahtev koji god on bio“, rekao je Zelenović.

On je kazao da je na sastanku predsedništva SzS dogovoreno da je način komunikacije predsednika sindikata Sloga Željka Veselinovića neprihvatljiv, da on mora da se povuče, pa je u toku proces imnovanja novog predstavnika te organizacije u predsedništvu.

Zelenović je rekao da SzS čine partije i organizacije koje su ideološki različite, ali da imaju „čvrst dogovor o najmanjem zajedničkom sadržaocu u političkom delovanju“.

„Mi se borimo protiv rušenja temelja civilizovanog političkog života u Srbiji. I što je jos važnije, verujem da uz pomoć građana koji pokazuju poslednjih nedelja izuzetnu svest, hrabrost i energiju, možemo da pobedimo Vučića“, rekao je Zelenović.

Zelenović je kazao da su slobodni izbori jedan od najvažnijih oslonaca saradnje u okviru Saveza za Srbiju, a da će posle njih stručna, prelazna vlada da pripremi državu i društvo za neophodne promene.

Prema Zelenovićevim rečima, pismo lidera Dveri Boška Obradovića ruskom predsedniku Valdimiru Putinu da vlast u Beogradu njegovu posetu želi da zloupotrebi u dnevno-političke svrhe i dа je predstаvi kаo podršku vlаdаjućem režimu, а ne Srbiji, je „samostalni politički nastup“.

Vučić dolazak Putina koristi da bi dao odgovor na proteste građana. On dolazak Putina koristi da bi doveo svoje pristalice kako bi pokazao koliku podršku ima, imajući u vidu da je na čelu zemlje u kojoj šest nedelja građani glavnog grada izražavaju nezadovoljstvo njegovom vladavinom, uz činjenicu da se protesti šire i na druge gradove“, rekao je Zelenović.

(Beta)