Skip to main content

Organizacije civilnog društva uputile protestno pismo zbog posete Putina

Građani 17. јан 2019.
2 min čitanja

Organizacije civilnog društva uputile su danas protestno pismo zbog posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, čiji su doček ocenili kao glorifikaciju autoritarnog Putinovog režima i dodali da je vlast u Srbiji spremna da žrtvuje poštovanje ljudskih prava i bolji standard društva zarad snishodljivog odnosa prema Putinu.

„Poseta predsednika Putina, uz svu medijsku pompu, daje dodatni vetar u leđa urušavanju već oštećenih demokratskih institucija, prava i sloboda građana Srbije pod krinkom srpsko-ruskog prijateljstva“, navodi se u saopštenju.

Ukazali su na to da je od 1992. godine do 2019. u Rusiji ubijeno 58 novinara, što, kako su ocenili, „dovoljno govori kakva je prespektiva slobode medija ukoliko je Putinova Rusija uzor Srbiji“.

„Od 2012. godine organizacije za ljudska prava koje primaju donacije iz inostranstva u Rusiji su označeni kao ‘strani agenti’, a od 2017. godine ova kvalifikacija je proširena i na medije koji se finansiraju iz inostranih izvora“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da te mere imaju veliku podršku među srpskim nacionalističkim i populističkim snagama i redovni su pozivi vlastima da ove mere budu sprovedene i u Srbiji.

„Takva vrsta etiketiranja i praktične zabrane organizacija za ljudska prava u svojoj suštini imaju ideju da su demokratija i ljudska prava koncepti koji se ‘nasilno’ uvoze sa Zapada i da našem društvu nisu ni prirodna niti potrebna“, ocenjuje se u saopštenju.

Oni su uputili poruku solidarnosti „sa svim žrtvama političke represije u Rusiji, a naročito prema aktivistima za ljudska prava i pripadnicima/cama LGBT+ zajednice, koji su izloženi sistematskoj diskriminaciji i brojnim oblicima mučenja i nasilja“.

Ukazali su na to da su otkrivene „anti-gej čistke“ u Čečeniji, koje je kako su naveli, ruska vlast negirala, ali je u decembru OEBS potvrdio da se progoni LGBT+ osoba dešavaju u toj zemlji.

„Osim stravičnih progona u Čečeniji, na području čitave Rusije se pod režimom Putinove stranke dešavaju izrazita kršenja ljudskih prava: Ruska Duma je dekriminalizovala porodično nasilje koje ne dovodi do ozbiljnih telesnih povreda, pripadnici nadležnih institucija se surovo suprotstavljaju bilo kakvoj vrsti slobodnog okupljanja, dok se opozicija zastrašuje na razne načine“, navodi se u saopštenju.

Pismo su potpisali organizacije „Da se zna!“, „Inicijativa mladih za ljudska prava“, „Autonomni ženski centar“, „forumZFD Beograd“, „Žene u crnom“, „Civil Rights Defenders“ i „Kuća ljudskih prava i demokratije“ koju čini više organizacija.

(Beta)