Kokanu Mladenoviću nagrada za najbolju režiju na festivalu Novi tvrđava teatar

09 jula 2017

“Čuvari tvog poštenja” u režiji Borisa Liješevića, Gradskog pozorišta Podgorica, dobili nagradu za najbolju predsatvu

Nagradu za najbolju režiju na četvrtom pozorišnom festivalu Novi Tvrđava teatar dobio je Kokan Mladenović, za predstavu „Jami distrikt“ i u izvođenju Trupe Jami Distrikt, dok su “Čuvari tvog poštenja” u režiji Borisa Liješevića, Gradskog pozorišta Podgorica, dobili nagradu za najbolju predsatvu, saopštio je danas žiri festivala.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u kategoriji muška uloga žiri je dodelio Arpadu Mesarošu, za ulogu Kralja Karla Ružnog, u predstavi „Fama o biciklistima“, u režiji Roberta Lenarda, Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház).

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje u kategoriji ženska uloga, ravnopravno je dodeljena Isidori Simijonović za ulogu srpskog koncepta, Nini Nešković za ulogu bosanskog koncepta, i Jeleni Graovac za ulogu hrvatskog koncepta, u predstavi „Jami distrikt“.Kokan Mladenovic foto Branko Lucic

Predsednik žirija bio književnik i pozorišni kritičar Vladimir Kopicl, a članice glumica i rediteljka Kinga Mezei i rediteljka Mia Knežević.

Selektorka festivala Vida Ognjenović ocenila je da, ako treba da se “takmiči sa srpskom stvarnosti, srpsko pozorište je daleko bolje od nje”.

“Pre svega ono je slobodnije, življe i maštovitije, jedino je siromašno kao i naša stvarnosti. Tu je jedina sličnost sa njom. Sad‚na kraju festivala mogu da kažem da je i naš 4. Novi tvrđava teatar poručio da je publika tu, da nas ne gubi i da je naše pozorište pod zaštitom publike. Bez obzira na našu stvarnost, ta glumačka, histrionska vitalnost je tu, rediteljski impuls je življi nego ikada te trenutno imamo pozorište koje je od ozbiljne umetničke akcije”, poručila je Vida Ognjenović.

Nakon proglašenja, predsednik saveta festivala Jugoslav Krajnov je svečano proglasio 4. festival zatvorenim, i pozvao gledaoce na jubilarni 5. Novi tvrđava teatar.

Festival je održan pod otvorenim nebom, u kompleksu Vile Stanković, u Čortanovcima.

(Autonomija, foto: Branko Lučić)

Podelite ovu stranicu!