700 000 ljudi na Paradi ponosa u Berlinu

24 Jun 2012

Više stotina hiljada ljudi, prema organizatorima oko 700.000, učestvovalo je na Paradi ponosa u Berlinu, organizovanoj pod geslom "Znanje omogućava prihvatanje"

Učesnici parade, uz zvuke elektronske muzike, krenuli su u šetnju iz četvrti Krojcberg u severnom delu nemačke prestonice, da bi krajem dana stigli do Brandenburške kapije, gde će se na sceni do ponoći smenjivati disk-džokeji i muzički izvođači.

Gradonačelnik Berlina i pripadnik gej zajednice Klaus Voverajt označio je početak manifestacije, koja svake godine učesnicima pruža priliku da svojim kostimima iskažu originalnost i humor.

Solidarnost sa homoseksualcima u Rusiji

Učesnici parade skrenuli su pažnju i na tešku situaciju gej zajednice u Rusiji, velikim portretom ruskog predsednika Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva, prikazanih kič stilom francuskih umetnika homoseksualaca Pjera i Žila. Položaj pripadnika gej zajednice u Rusiji veoma je težak i ruske vlasti od 2006. zabranjuju održavanje Parade ponosa, a policija rasteruje one koji u njoj pokušaju da učestvuju. Homoseksualnost se u toj zemlji do 1993. smatrala zločinom, a do 1999. mentalnom bolešću.

U Berlinu se Parada ponosa održava pod nazivom “Dan Kristofer Strita”, po njujorškoj ulici u kojoj se nalazio kafić Stounvol u kojem su se pripadnici LBGT zajednice 28. juna 1969. prvi put pobunili zbog policijske racije. Četvorodnevni neredi koji su usledili podstakli su osnivanje pokreta za prava homoseksualaca i lezbejki.

Porođaj u automobilu zbog Parade

Ovogodišnji Kristofer strit dej obeležila je i angedota koju su preneli svi nemački mediji: zbog Parade ponosa, jedna trudnica nije mogla da stigle pravovremeno do bolnice, pa se porodila u svom automobilu a babica je bio jedan – policajac. Suprug žene pred porođajem se u potpunom očajanju obratio policiji kada je shvatio da nema načina da se probije svojim automobilom do bolnice. Na njegovo zaprepašćenje, jedan od policajaca je prišao automobilu, shvatio da je porađanje već počelo, porodio ženu i pobrinuo se za bebu poput prave babice, dok se jedna policajka-koleginica starala o izbezumljenom suprugu. Ubrzo je jedno vatrogasno vozilo odvezlo majku i dete u bolnicu – gde su samo mogli da konstatuju da je porođaj protekao u najboljem redu.

(Saša Bojić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!