Vojvodina uzor Vukovarsko-srijemskoj županiji u organskoj proizvodnji

25 jan 2016

U Vukovaru predstavljeno udruženje CEPOR, osnovano po uzoru na Centar za organsku proizvodnju Selenča

Ekološka proizvodnja u Hrvatskoj odvija se na oko četiri odsto ukupnih poljoprivrednih površina, u Vukovarsko-srijemskoj županiji zastupljena je na svega 1,5 odsto oranica, ali to ne znači da u ovoj vrsti poljoprivrede ne možemo da ostvarimo mnogo bolje rezultate. O noj već dugo pričamo kao o velikoj šansi, a kako bi smo tu šansu na najefikasniji način iskoristili, najbolje je da pogledamo kako drugi to rade. Kao dobar primer mogu nam poslužiti naši susedi, ekološki proizvođači okupljeni u Centru za organsku proizvodnju Selenča – poručio je danas zamenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba na konferenciji u Vukovaru na kojoj je predstavljen novoosnovan Centar za ekološku proizvodnju i održivi razvoj Vukovar (CEPOR).

On je naglasio da, ako se uloži trud, obezbedi kvalitetna edukacija, da doprinos u rešavanju problema na tržištu i poradi na marketingu, upravo ekološka proizvodnja može biti spas za brojna poljoprivredna gazdinstva.

“Da bi se rezultat postigao, neophodno je da se proizvođači udruže, da stvaraju mreže organizacija u regionu i zajedno učestvuju u projektima finansiranim iz domaćih i evropskih fondova”, poručio je Cirba ukazavši na veoma uspešnu saradnju predstavnika Vukovarsko–srijemske županije sa kompanijom „Speskom konsalting“ iz Novog Sada, kao predstavnikom Centra za organsku proizvodnju iz Selenče (COPS), koja je rezultirala osnivanjem CEPOR-a.

Na konferenciji u županijskoj velikoj vijećnici učestvovali su brojni poljoprivredni proizvođači, predstavnici opština, udruženja i obrazovnih institucija Vukovarsko-srijemske županije, te direktorka Agencije za regionalni razvoj APV Vera Čelić, predstavnici COPS-a, „Speskom konsaltinga“ i Info centra za ruralni razvoj „Agrosmart“ iz Novog Sada.

Govoreći o stanju poljoprivrede u ovoj hrvatskoj županiji i mogućnosti za razvoj i značaju ekološke proizvodnje, načelnik Uprave za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Andrija Matić ocenio je da je preduslov opstanka malih gazdinstava njihov otklon prema ekološkoj ili nekoj drugoj vrsti proizvodnje u kojoj se može ostvariti dodata vrednost.

Naglasivši da je za CEPOR i njene sadašnje i buduće članice od velikog značaja to što im podršku daje lider u ekološkoj proizvodnji u regionu – Centar u Selenči, on je ukazao na činjenicu da ova vrsta poljoprivrede osim privredne funkcije ima i druge vrednosti – zaštitu okoline i poštovanje i unapređenje socijalnih i ljudskih prava.

Matić je podsetio na to da Evropska unija prednjači u ekološkoj poljoprivredi i da proizvođači imaju velike koristi koja se ogleda u stalnoj i neprikrivenoj finansijskoj podršci, stabilnom pravnom okviru, zaštiti od nelojalne konkurencije…

Ukazavši na značaj udruživanja ekoloških proizvođača, kao pretpostavci za veću konkurentnost, povećanje prihoda, smanjenje troškova i bolji nastup na tržištu Biljana Viduka iz „Speskom konsaltinga“ predstavila je postojeće mreže u regionu i organizaciju COPS, koja okuplja 217 članica, fizičkih i pravnih lica. Navela je da su okosnica Centra u Selenči predstavnici krupnog kapitala poput „Slovan progresa“, „Zdravo organika“, „Global sida“, „Univereksporta“ i drugih, koji od oko 10.000 hektara pod organskom proizvodnjom u Srbiji obrađuju polovinu tih površina.

Prošle godine u Selenči je nekoliko zemalja ovog dela Evrope osnovalo „Organik mrežu“, a formiran i Konzorcijum za razvojno – istraživačke projekte iz oblasti organske proizvodnje u kojem je deset institucija.

Razvojno – istraživački centar jedinstven je u regionu, okuplja eksperte u ovoj sferi agrara, poseduje bazu sadnog materijala, a pod njegovom kapom su demonstraciona polja i „Farm inkubator“ organske proizvodnje u kojem proizvođači koji tek ulaze u ovaj posao dobijaju neophodnu infrastrukturu, mentorsku pomoć, obezbeđen plasman robe i posao u rukama.

Biljana Viduka pozvala je učesnike konferencije ali i sve zainteresovane za organsku proizvodnju da dođu u Vojvodinu, upoznaju se sa ostalim aktivnostima COPS-a, i da se na primeru vojvođanskih proizvođača uvere u to da je to zaista šansa koja se može valjano iskoristiti.

(Agrosmart)

Podelite ovu stranicu!