40 godina od afere “Votergejt”

20 Jun 2012

Ričard Nikson je 1974. postao prvi i do danas jedini predsednik Sjedinjenih Država koji se povukao sa položaja. Niksonova ostavka je šokirala javnost – kao posledica skandala poznatog kao „Votergejt“

Ono što je izgledalo kao provalna krađa, o kojoj su izveštavala dva vašingtonska novinara, preraslo je u krivično delo i kongresnu istragu o korupciji na najvišem nivou američke administracije, koja je, po mnogima izmenila tok američke istorije.

Ričard Nikson je 1974. postao prvi i do danas jedini predsednik Sjedinjenih Država koji se povukao sa položaja. Niksonova ostavka je šokirala javnost – kao posledica skandala poznatog kao „Votergejt“.

U kompleksu zgrada „Votergejt“, nalazilo se sedište opozicione Demokratske stranke, u kojem je policija pre 40 godina uhvatila pet provalnika. Obaveštenje o tome sada je izloženo u vašingtonskom Muzeju novinarstva.

Vrata u Votergejtu su provaljena, što je otkrio čuvar i tako započeo ono što se pretvorilo u ono što danas znamo kao ‘Votergejt’, što nije samo ime hotela, nego i skandal koji je srušio jednog predsednika,“ kaže kustos “Njuzeuma”, Keri Kristoferson.

Dva novinara lista „Vašington post“, Bob Vudvord i Karl Bernstin, istraživala su provalu i otkrila vezu sa Niksonovom Belom kućom. Vudvord je nedavno o toj istrazi govorio u Muzeju novinarstva.:

Otkrili smo imena ljudi koji su na određene načine učestvovali u ovoj kriminalnoj zaveri, da bi u suštini razorili sistem slobodnih izbora u ovoj zemlji – da bi špijunirali i sabotirali demokrate.

Nikson je prvobitno poricao svoju umešanost. Holivud je kasnije dramatizovao „Votergejt“ u filmskoj verziji Vudvordove i Bernstajnove knjige „Svi predsednikovi ljudi“.

Izvor, koji je odao informacije, poznat pod nazivom „duboko grlo“, izašao je u javnost posle više od 30 godina, kao visoki zvaničnik Federalnog istražnog biroa, Mark Felt.

Mark Felt mi je u jednom momentu rekao da je ulog u Votergejtu toliko visok, da je uveren da se telefoni prisluškuju i da bi moglo da bude opasno po život,“ priseća se novinar Bob Vudvord.

Decenijama posle Niksonovog odlaska, kompleks zgrada „Votergejt“ i dalje predstavlja podsetnik na jedan od najvećih američkih političkih skandala koji je doprineo i afirmisanju uloge slobodnih medija.

(Suzan Presto, VOA)

Podelite ovu stranicu!