20. Videomedeja u Novom Sadu

07 Oct 2016

Ovogodišnji izbor radova, kako su naveli selektori, predstavlja jedinstvenu priliku za edukaciju i uvid u mogućnosti primene naprednih tehnologija u aktuelnoj svetskoj umetničkoj praksi

Međunarodni festival savremene video umetnosti Videomedeja biće održan jubilarni, 20. put od 21. do 23. oktobra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, a predstaviće u takmičarskom programu radove umetnika iz 33 zemlje, uz specijalne selekcije radova domaćih autora i prezentacije članova žirija.

Radovi za takmičarski program 20. Videomedeje odabrani su među više od hiljadu prijavljenih na konkurs, na kojem su učestvovali autori iz 40 zemalja sa svih kontinenata.

Program su, kao i prethodnih godina, uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Aleksandar Davić, a svi ljubitelji video umetnosti imaju mogućnost da saznaju više o autorima i njihovim radovima putem onlajn kataloga i zbirke video inserata.

Ovogodišnji izbor radova, kako su naveli selektori, predstavlja jedinstvenu priliku za edukaciju i uvid u mogućnosti primene naprednih tehnologija u aktuelnoj svetskoj umetničkoj praksi.

Jubilarno izdanje Videomedeje svečano će biti otvoreno 21. oktobra u MSUV uz prezentaciju člana žirija Čedomira Vasića, likovnog umetnika i profesora u penziji Fakulteta likovnih umetnosti i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, koji od 1973. objavljuje stručne i teorijske radove u oblasti vizuelnih umetnosti.

Posebne prezentacije tokom trodnevnog festivala imaće i ostali članovi žirija – Volker Schreiner iz Nemačke i Miodrag Milošević iz Srbije.

Videomedeja je pre dve godine pokrenula novi projekat Lunartis, kroz koji će se i ove godine predstaviti najtalentovaniji studenti 12 najprestižnijih filmskih akademija i fakulteta širom sveta, pa će i takmičarski program sadržati tri selekcije – Projekcije, Medijske instalacije/Nastupi i Lunartis.

Filmovi iz programa Lunartis konkurišu za Lunartis nagradu koju dodeljuje žiri za najbolji film i Lunartis nagradu publike za najbolji film prema mišljenju posetilaca (sabiranjem glasova publike).

U selekciji Projekcije biće prikazana 52 rada, koji konkurišu za nagradu Sfinga, dok je u Medijskim instalacijma/Nastupima zastupljeno 7 medijskih instalacija, koje su u konkurenciji za nagradu “Bogdanka Poznanović”.

Povodom jubileja, Videomedeja priprema i trodnevnu digitalnu postavku festivalskih plakata od 1996. do 2016.

Sva tri festivalska dana program počinje u 17 sati i traje do ponoći, a ulaz je besplatan.

U organizaciji Udruženja za video umetnost Videomedeja, festival Videomedeja je od osnivanja prošao kroz različite promene i izazove, ali ono što se svake godine postavlja kao imperativ jeste mogućnost da se novosadskim ljubiteljima video umetnosti predstave najkvalitetniji i najnoviji radovi kako domaćih, tako i inostranih umetnika koji su ostavili traga u toj oblasti umetnosti i ispunili kriterijume festivalske selekcije.

Videomedeja je tokom protekle dve decenije ugostila neke od najznačajnijih svetskih vizuelnih umetnika, vizuelnih grupa, teoretičara, kritičara, medijskih aktivista, producenata, promotera i distributera.

Prošle godine, na 19. Videomedeji, nagrada “Sfinga” za najbolji video rad dodeljena je Bjornu Melhusu iz Nemačke za rad “Sloboda i nezavisnost” (Freedom & Independence), koji se može videti na aktuelnom 56. Oktobarskom salonu u Beogradu. Nagradu “Bogdanka Poznanović” za najbolju umetničku instalaciju dobio Majkl Take Magruder iz Velike Britanije za rad “Novi Jerusalim” (A New Jerusalim).

Ovogodišnji pokrovitelji Videomedeje su: Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Vojvodine.

Partneri i podrška 20. Videomedeje su: LIMA (Amsterdam), Av-Arkki (Helsinki), Promofest (Madrid), The House of Films (Madrid), Zavod za kulturu Vojvodine, MSUV, Muzej Vojvodine i SEEcult.org.

Programska satnica nalazi se na festivalskom sajtu, kao i u Kalendaru portala SEEcult.org, odnosno u PRILOGU (pdf).

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!