19. Palićki festival od 14. jula

06 Jun 2012

Festivalski program, koji će biti održan na više lokacija u prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici, čini devet selekcija

Festival evropskog filma Palić, jedan od najznačajnijih u regionu, biće održan od 14. do 20. jula, a i u 19. izdanju predstaviće najrelevantnija evropska ostvarenja u glavnom takmičarskom programu, uz još osam programskih celina kojima ispunjava humanističko-emancipatorsku misiju borbe za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.

Festivalski program, koji će biti održan na više lokacija u prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici, čini devet selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, omaž programi za dobitnike nagrada “Aleksandar Lifka” i “Underground Spirit”, te Novi švedski film, Novi mađarski film, Eco Dox i Dečji program.

Glavni takmičarski program biće i ove godine prikazan na Letnjoj pozornici u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera, jednom od najlepših bioskopa na otvorenom u Srbiji.

Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade – Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i Specijalna nagrada žirija. Međunarodni žiri kritike dodeliće Tolerance Award za najbolji film iz programa Paralele i sudari.

Umetnički savet Festivala nagradiće evropskog filmskog autora nagradom Underground Spirit za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma.

Festival će i ove godine uručiti dve nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, u znak sećanja na začetnika kinematografije na ovim prostorima i jedne od najznačajnijih evropskih ličnosti zaslužnih za promociju pokretnih slika u prvoj polovini 20. veka.

Prošle godine je ta prestižna nagrada dodeljena hrvatskom reditelju Lordanu Zafranoviću i srpskom reditelju Srđanu Karanoviću, a među dosadašnjim dobitnicima su i Lučijan Pintilije(Lucian Pintilie), Jirži Mencel (Jirí Menzel), Margareta fon Trota (Margarethe von Trotta), Konstantin Kosta Gavras (Constantin Costa Gavras), Kšištof Zanusi (Krzysztof Zanussi), Dušan Makavejev, Eva Ras, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Ištvan Sabo (István Szabó), Mikloš Jančo (Miklós Jancsó), Peter Bačo (Péter Bacsó), Ken Louč (Ken Loach), Goran Paskaljević, Ken Rasel (Ken Russel), Miki Manojlović, Goran Marković…

Zlatni toranj za najbolji film prošle godine je dobilo ostvarenje “Zaustavljen na putu” Andreasa Dresena, dok je Palićki toranj za najboljeg reditelja pripao Janu Komasi za film “Soba samoubica”. Specijalna nagrada žirija je dodeljena ruskom filmu “Elena”, u režiji Andreja Zvjaginceva (Andrei Zvyagintsev).

Međunarodni žiri kritike je nagradu Tolerance Award za najbolji film iz selekcije Paralele i sudari dodelio Serenu Yüceu za “Punoletstvo’, a nagrada Umetničkog saveta festivala pripala je Domeu Karukoskom za “Laponsku odiseju”.

Prošle godine je predstavljena i monografija o Aleksandru Lifki “Lifka i Lifke”, kapitalno izdanje Festivala i Jugoslovenske kinoteke, objavljeno povodom stogodišnjice postojanja Lifkinog stalnog bioskopa u Subotici.

Na toj monografiji, koja prvi put detaljno istražuje razvojni put i prikazivačku delatnost porodice Lifka, radilo je 15 istoričara filma, a objavljena je u dvojezičnom formatu (na srpskom i engleskom jeziku).

Organizatori 19. Festivala evropskog filma Palić objaviće uskoro detalje o ovogodišnjem festivalskom izdanju.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!