18. Džez festival u Kanjiži

05 sep 2012

Kanjiški džez festival “Jazz, improvizovana muzika...” biće održan 18. put od 13. do 15. septembra, a traje kraće zbog finansijskih problema, pa ove godine nema ni muzičkih radionica

Kanjiški džez festival “Jazz, improvizovana muzika…” biće održan 18. put od 13. do 15. septembra, a traje kraće zbog finansijskih problema, pa ove godine nema ni muzičkih radionica.

Organizatori ističu da su, uprkos tome, obezbedili visok kvalitet muzičkog programa koji je ostao raznovrstan, pa obuhvata i Baha, ranu srednjovekovnu muziku, folklor, džez, crnački fri džez, improvizovanu muzike…

Kao na starim festivalima, i ove godine biće organizovana ritualna muzika u prirodi, pa će 13. septembra 18. festival “Jazz, improvizovana muzika…” najaviti orkestar mladih muzičara iz Mađarske i Srbije koji će se predstaviti na štrandu na obali Tise programom “Opraštanje od sunca”.

Orkestar čine saksofonista Bede Péter, trubač Meggyes Ádám, trombonista Branislav Aksin, kontrabasista Hock Ernő i bubnjar Szabó Hunor, a kao gosti će nastupiti Andrea Berendika (flauta/fluvola) i Mezei Szilárd (viola), koji je i autor kompozicije “Ovde” u spomen na Đerđa Sabadoša (Szabados György).

Festival će biti otvoren izložbom keramike Petera Ožvara (Ozsvar), uz nastup sastava Arpada Bakoša iz Srbije sa muzičkim inspiracijama iz folkora.

Program 18. kanjiškog džez festivala snažno će biti obeležen evropskom klasičnom muzikom.

Među gostima je svetski poznati cimbalista Kalman Balog (Balogh), koji će sa svojom partnerkom Rožom Farkaš (Farkas Rozsa), dočarati na dva cimbala zlatno doba – izvođenjem Bahove muzike.

Prve festivalske večeri nastupa i italijanski sastav koji je muzički ukorenjen u tradiciju modernog džeza sa sving podlogom – Hocus Pocus kvartet, predvođen klaviristom Đanijem Lenočijem (Gianni Lenoci), izvodi omaž velikim stvaraocima džeza Melu Voldronu i Stivu Lejsiju, koji su nastupili, inače, na prvom izdanju festivala “Jazz, improvizovana muzika…”.

Otvorenu radionicu džem sešna – na novom mestu Art Kafea – ove godine će voditi sastav mladih muzičara iz regije, koji je okupljen samo za ovu priliku (Bede PeterPozsar MateHock ErnoSzabo Hunor), a jednako su spretni u klasičnijim i u modernijim, kao i u folklornim formama muziciranja. Njihovi gosti su Vojvođani Andrea Berendika na flauti, koja je otkrovenje prošlogodišnjeg sešna, te već i u Evropi poznat savremeni kompozitor i violista Silard Mezei.

Organizator te muzičke radionice, kao i sastava Hortus Muzikus, je “Regionalni Kreativni Atelje Jožef Nađ”.

Zvezde 18. festivala “Jazz, improvizovana muzika…” su članovi čuvenog sastava Hortus Muzikus iz Estonije, pod umetničkim vođstvom Andresa Mustonena, koji će nastupiti 15. septembra, a odlikuje ih ekstatična muzika srednjovekovnih dvorova i humor.

Prema navodima organizatora iz Umetničke radionice “Kanjiški krug”, retko se čuje u tolikoj meri oživljene stare muzike.

Festival zatvara jedan od najcenjenijih stvaralaca današnje crnačke muzike, trio Čarlsa Gejla (Charles Gayle), tenor i al saksofoniste i pijaniste.

Koncert tog trija (koji čine i kontrabasista Hilliard Greene i bubnjar Klaus Kugel), organizovan je uz pomoć američke ambasade u Beogradu.

Kakos u istakli organizatori, ako ima još neko ko je dostojan izraza “legendarni”, onda je to svakako čista i himnična muzika Gejla. To podvlače i biblijski naslovi kompozicija, i čuveni asketizam, i beskompromnost njihovih autora.

Završnicu će tradicionalno obeležiti noćno sviranje, a ponovo su domaćini BedePožarHokHunor kvartet sa gostima.

Festival su pomogli: Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine, RKA Jožef Nađ, Fondacija NKA iz Mađarske, američka ambasada u Beogradu, Mesna zajednica Kanjiža, Opština Kanjiža, Sloga Zip – Kanjiža i Egtajak Iroda iz Mađarske.

Ulaznice koštaju 300 dinara za jedan dan.

Festivalski sajt je www.jazz.eutelnet.com, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!