100 filmova na Sinema sitiju, dolazi i Venders

16 Jun 2012

U selekciji "Nacionalna klasa" publika će moći, između ostalih, da vidi i popularne filmove kao što su "Klip" za koji je režiju i scenarijo potpisala Maja Miloš, "Paradu" Srđana Dragojevića i "Ustaničku ulicu" Miroslava Terzića

Peti Međunarodni filmski festival Sinema siti (Cinema City) biće u subotu uveče otvoren u Novom Sadu projekcijom francuskog filma “Osvajanje”, režisera Ksavijera Duringera (Xavier Durringer).

Film “Osvajanje”, koji govori o bivšem francuskom predsedniku Nikolasu Sarkoziju (Nicolas Sarkozy), biće emitovan u okviru takmičarske selekcije pod nazivom “Egzit point” (Exit) u kojoj se takmiče filmovi svetske filmske scene.

U okviru takmičarske selekcije “Egzit point ” prvog dana festivala iće prikazan i Film pod nazivom “So moga života” iz Italije, koji je režirao Đani Di Gregorio (Gianni Di).

Ova komedija govori o čoveku po imenu Đani, koji ima 60 godina i živi prijatan, rutinski život dok mu jednog dana njegov prijatelj ne pokaže da svi njegovi vršnjaci, ispod maske pristojonosti, imaju ljubavnice.

Tokom osam dana Sinema siti festivala biće prikazano oko 100 filmova u deset selekcija među kojima su najpopularnije takmičarske selekcije “Egzit point” i “Nacionalne klasa”.

U selekciji “Nacionalna klasa” publika će moći, između ostalih, da vidi i popularne filmove kao što su “Klip” za koji je režiju i scenarijo potpisala Maja Miloš, “Paradu” Srđana Dragojevića i “Ustaničku ulicu” Miroslava Terzića. Posetioci festivala imaće prilike da vide i filmove u selekciji pod nazivom “Hangri dejs” (Hungry Days), koja je od ove godine postala takmičarska i posvećena je mladim autorima, zatim u takmičarskoj selekciji “Ap tu 10.000 baks” (Up To 10.000 Bucks) i muzičkoj selekciji “Plenet rok” (Planet Rock).

Na festivalu će biti prikazana i najinteresantnija mađarska filmska ostvarenja koja je za selekciju “Fokus: Mađarska” odabrao čuveni reditelj Bela Tar, koji je prošle godine bio specijalni gost Sinema sitija.

Ovogodišnje izdanje festivala će obeležiti i poseta uprave Evropske filmske akademije, najznačajnije filmske institucije u Evropi, čiji je predsednik reditelj Vim Venders.

Festival Sinema siti održaće se na više lokacija u Novom Sadu od 16. do 23. juna, a festival je podržao Pokrajinski sekretrijat za kulturu i javno informisanje i Grad Novi Sad.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!