021: Sve više grafita-kukastih krstova na ulicama Novog Sada

"Uklanjanje grafita plaća se iz budžeta Grada, a nadležni tvrde da im je veoma teško da pronađu počinioce"

20. avg 2018

Grafiti koji se ubedljivo najčešće pojavljuju i potrebno ih je uklanjati sa fasada u Novom Sadu su kukasti krstovi, izjavio je predstavnik Javnog komunalnog preduzeća Gradsko zelenilo Ivan Nožinić.

„To je zaista poražavajuće da se događa u gradu koji je pretrpeo velike žrtve upravo od strane fašista, posebno u zloglasnoj Novosadskoj raciji 1942. godine”, rekao je Nožinić za novosadski informativni portal 021.

Naveo je da je u poslednje vreme povećan broj grafita usmerenih protiv Roma, a prvi put u većem broju pojavili su se i antiruski grafiti mržnje.

JKP Gradsko zelenilo u svom sastavu ima i “antigrafiti jedinicu”, koja mesečno izlazi na teren između 40 i 50 puta zbog grafita mržnje na fasadama zgrada u Novom Sadu.

Ova jedinica reaguje po nalogu komunalne policije i na terenu prekrečava grafite.

Kako navodi 021, bilo je i grafita uperenih protiv novinara, političara, migranata, izbeglica, Roma, muslimana, a jedinica je na terenu uklanjala i grafite političke organizacije Treća Srbija i ispostavila račun stranci, u iznosu od 135.601 dinara.

Uklanjanje grafita plaća se iz budžeta Grada, a nadležni tvrde da im je veoma teško da pronađu počinioce.

„Gradsko zelenilo poziva građane da, ukoliko primete natpise koji pozivaju na mržnju, takve slučajeve prijave isključivo Komunalnoj inspekciji“, kazao je Nožinić.

(Autonomija/021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ostroški boj
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga