021: Otrovane životinje u Banatu, među njima zaštićene vrste

27 mar 2018

"Na osnovu statistike, naslućuje se da ovakva nedela uglavnom čine nesavesni vlasnici živine i stoke i nesavesni lovci"

Leševi dve ptice, eje močvarice, koje su zaštićena vrsta, kao i mrtva tela dve lisice, psa, jazavca i dve svrake pronađeni su tokom vikenda na pašnjaku u blizini naselja Kumane, u Banatu, javio je danas portal 021.

Leševi su obojeni jasnom ružičastom bojom, što ukazuje na trovanje smrtonosnim i zabranjenim sredstvima. Policija i inspekcija rade na slučaju, potvrđeno je za 021.

Načelnik Odeljenja za zaštitu staništa i vrsta Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Nikola Stojnić rekao je da je otrov najverovatnije namerno postavljen, a tela jedinki su uklonjena kako se otrov ne bi širio putem lanca ishrane. Mrtve ptice su na analizama u Zavodu.

„Ovakav otrov opasan je po sve toplokrvne organizme, a naročito za ljude, dok je šteta ogromna, naročito za strogo zaštićene vrste. Na osnovu statistike, naslućuje se da ovakva nedela uglavnom čine nesavesni vlasnici živine i stoke i nesavesni lovci. Staviti otrov na teren zaista traži goru reč od reči ‘nesavesno’ – na ovakav način se ne reguliše broj jedinki, već se samo pravi šteta koju je sada već nemoguće ili veoma teško nadoknaditi“, naveo je Stojnić.

Dodao je da je od početka godine zabeležen veliki broj žrtava ovakvog ili sličnog trovanja na celom području Vojvodine, a u kojima su stradale zaštićene vrste.

„Mi smo čak prestali da se iznenađujemo kad se pojavi novi slučaj, što je poražavajuće. Motivi ljudi koji su spremni ovako da postupe nam nisu poznati jer nikad dosad nismo određenog počinitelja uhvatili i ispitivali o motivima. Nadam se da ćemo uz pomoć nadležnih organa sprečiti širenje ovakve prakse sa nesagledivim posledicama po celu životnu sredinu“, upozorio je Stojnić.

(Autonomija/021

Podelite ovu stranicu!