Ispred crkava u Novom Sadu osveštavane cisterne

19 jan 2016

Sveštenici na merdevinama osveštavaju vodu iz cisterni; LSV: Osveštajte i pokvareni semafor; Ombudsman: JKP ne mogu imati krsnu slavu

Ispred pojedinih crkava u Novom Sadu danas se mogu videti cisterne Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija i sveštenici na njima koji osveštavaju vodu za Bogojavljenje, praznik Srpske pravoslavne crkve

Ove cisterne se nalaze kod hramova Srpske pravoslavne crkve kako bi vernici danas mogli da dođu do „svete vode“, objavio je novosadski informativni portal 021.

Kako se vidi na fotografiji, sveštenici su čin osveštavanja vode obavili tako što su stajali na cisternama na koje su se popeli uz pomoć merdevina, a vernici su posle preko slavina mogli da natoče „svetu vodu“.

Rukovodstvo JKP Vodovod i kanalizacija je prošle godine proglasilo Bogojavljenje za krsnu slavu tog preduzeća i tim povodom su organizovali i osveštavanje vode iz gradskog vodovoda, koje je obavio sveštenik SPC.

Prošlogodišnji događaj završio je i u svetskim medijima, a britanski Dejli Miror (Daily Mirror) uporedio je tu vest sa britanskom humorističkom serijom “Mućke” i sa podvizima protagonista te serije, sitnih prevaranata Dela i Rodnija.

JKP Vodovod i kanalizacija i danas je organizovalo obeležavanje krsne slave tokom kojeg je, kako se navodi u saopštenju, “osveštana bogojavljenska vodica”.

Savetnik direktora JKP Vodovod i kanalizacija Tomislav Bokan, koji se predstavio kao “domaćin slave”, rekao je da običaj posvećenja vode na Bogojavljenje ima “duboko ukorenjenu tradiciju u Novom Sadu i veoma važno mesto u duhovnom životu novosadskih Srba, ali ne samo njih”.

Dodao je da je činom osvećenja bogojavljenske vodice, blagoslov simbolično prenet i na vodovodni sistem Grada Novog Sada.

Tomislav Bokan je predsednik Pokreta Dinara-Drina-Dunav, a široj javnosti je postao poznat kada je protiv njega pokrenut krivični postupak, koji još uvek traje, zbog optužbi da je na lokalnim izborima 2012. godine organizovao kupovanje glasova.

Opoziciona Liga socijaldemokrata Vojvodine je prošle godine ovaj slučaj nazvala “skandalom” i podestila da je Srbija, prema Ustavu, sekularna država.

Institucija Pokrajinskog ombudsmana takođe je prošle godine osudila postupak rukovodstva Vodovoda i kanalizacije i podsetila da je Srbija svetovna država u kojoj su država i crkva odvojene.

“Neprimereno je da javno preduzeće, kao vršilac javnih ovlašćenja, obeležava verske praznike i time dovodi u pitanje ustavne principe”, naveo je Pokrajinski ombudsman.

LSV: Osveštajte i pokvareni semafor! 

LSVGradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) iz Novog Sada saopštio je danas da će podneti žalbu Nadzornom odboru javnog predužeća „Vodovod i kanalizacija“, nadležnoj Gradskoj upravi i svim drugim nadležnim instancama, jer je to preduzeće danas u Novom Sadu osveštavalo cisterne sa vodom.

„Nakon što su pre godinu dana organizovali osveštavanje vode u gradskom vodovodu, čemu se čitav svet smejao, danas su rešili da omoguće osveštavanje vode u cisternama ovog gradskog preduzeća. Nakupci glasova poznatiji kao Pokret Dinara-Drina-Dunav (3D) koji voljom Srpske napredne stranke (SNS) upravljaju vodovodom, ponovo brukaju Novi Sad“, piše u saopštenju LSV.

Kako se navodi, sanašnje fotografije na kojima sveštenici u sred Novog Sada na merdevinama blagosiljaju cisterne, pokazuju da Pokret 3D ne mari za Ustav i sekularnost Srbije i prema gradskom preduzeću se odnosi kao prema ličnoj imovini i privatnoj firmi.

Pravni savet Gradskog odbora LSV će podneti žalbe, i dodaju da nakon svega „od ove gradske vlasti ne bi iznenadilo da ubuduće, umesto popravke semafora koji je u kvaru već posle mesec dana rada, organizuje njegovo osveštavanje“.

„Kome je teško da u to poveruje, neka pomisli da li je očekivao da osim redovnog neplaćanja poreza, sveštenici sada imaju povlašćenu godišnju cenu parkiranja u Novom Sadu i osveštavaju vodu u cisternama“, dodala je LSV.

Ombudsman: Javna preduzeća ne mogu imati krsnu slavu

OmbudsmanPokrajinski ombudsman osudio je danas postupak rukovodstva novosadskog Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija, koje je danas organizovalo obeležavanje krsne slave preduzeća i osveštavanje bogojavljenske vodice, i ocenio da je reč o kršenju Ustava, jer je Srbija definisana kao svetovna država u kojoj su crkva i država odvojene.

“Uloga JKP Vodovod i kanalizacija je da sve građane, bez obzira na njihovu nacionalnost, jezik, veroispovest ili neko drugo lično svojstvo, snabdeva, i kvalitetnom pijaćom vodom. Neprimereno je da javna preduzeća, kao vršioci javnih ovlašćenja, imaju i obeležavaju slave”, navodi se u saopštenju za javnost iz kancelarije Pokrajinskog ombudsmana.

Dodaje se da je uloga države da svakome omogući da sledi i ispoveda veru po svom izboru, a ne da se preko javnih preduzeća stavlja na stranu pojedinih vera i tradicija i na taj način dovodi u pitanje ustavom garantovanu jednakost građana.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!