021: Domaćim firmama koje su radile na Promenadi izvođač ostao dužan dva miliona evra

Predstavnici desetak firmi kojima izvođač duguje novac razgovaraju o udruživanju i protestima

18. jan 2019

Podizvođači i dobavljači iz Srbije koji su radili na izgradnji tržnog centra „Promenada“ još uvek čekaju da im za njihove radove i proizvode bude plaćeno, a zbog toga najavljuju i mogućnost protesta, piše danas novosadski informativni portal 021 (021.rs).

Izvođač radova P.A.B. Company iz Vršca, inače ogranak istoimene firme iz Rumunije, duguje različitim firmama iz Srbije ukupno oko dva miliona evra.

Najviše novca duguju kompaniji Elkoms iz Beograda, 600.000 evra, zbog čega je ova kompanija tužila P.A.B.

Slobodan Tošović, direktor Elkomsa, rekao je da iako su sigurni da imaju pravo, ne veruju mnogo u pozitivan ishod suđenja.

„Imali smo pripremno ročište u Privrednom sudu u Pančevu, sad ide prvo veštačenje. Izvođač se na sudu brani tvrdnjom da radovi nisu kvalitetno izvedeni. Plašimo se da će to da se odugovlači u nedogled, pa da će oni da ugase firmu, pa ćemo ostati bez ičega. Mi poslujemo skoro 25 godina, transparentno i cenjeni smo u našim krugovima. Za ovih 25 godina, ovo je jedan od većih problema koje smo imali“, naveo je direktor Elkomsa Slobodan Tošović.

Dodao je da je P.A.B. Company izvedene radove „manje-više uredno“ plaćao sve do maja 2018. godine, ali da su od tada obustavljena sva plaćanja.

Povodom ovog slučaja, čelnici Elkomsa obratili su se i Ministarstvu građevine i investitoru NEPI Rockcastle pismom u kom su ukazali na nesavesno ponašanje izvođača i zamolili ih da provere njihove navode.

021 navodi da predstavnici desetak firmi kojima izvođač duguje novac razgovaraju o udruživanju i daljim akcijama koje, kako su kazali, mogu uključivati i proteste.

Iz sedišta NEPI-ja i P.A.B. Company nisu odgovorili na pitanja 021.

Iz predstavništva NEPI-ja u Srbiji rekli su za 021 da „ne mogu da komentarišu poslovanje P.A.B. Company prema trećim stranama“, ali da „kompanija NEPI Rockcastle ispunjava svoje obaveze prema svim svojim partnerima u rokovima koji su precizirani ugovorima“.

Izgradnju „Promenade“ od samog početka pratio je niz problema i afera, pre svega zbog neadekvatnog pristupa rešavanju problema sa podzemnim vodama.

(Autonomija/021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Potop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga