Zeleno svetlo Srbiji za status kandidata

12 okt 2011

Evropska komisija preporučila je da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, dok će početak pregovora zavisiti od dijaloga s Kosovom.

 „Na osnovu napretka u sprovođenju reformi, saradnji s Haškim tribunalom i pomirenja u regionu, predlažem da se Srbiji dodeli status kandidata, uz pretpostavku da Srbija nastavi dijalog s Kosovom i u dobroj veri primeni dosad ostvarene sporazume“, izjavio je komesar za proširenje EU Štefan File u Briselu. File je rekao da, pored toga, Evropska komisija predlaže da se pregovori o priključenju pokrenu čim Beograd postigne dalji napredak u ispunjavanju ključnog kriterijuma, a to su dalji koraci u normalizaciji odnosa sa Prištinom, „u smislu uslova Procesa stabilizacije i priključenja“.

„To je jedini prioritet, i on sam po sebi predstavlja potvrdu ostvarenih reformi pravosudja, vladavine prava i drugih oblasti od ključnog značaja za ispunjavanje kopenhaških političkih kriterijuma“, rekao je File.

Evropska komisija očekuje od obe strane, Srbije i Kosova, kako se navodi, da smanje tenzije na severu Kosova i da omoguće slobodno kretanje ljudi i transport robe. Srbija treba da prihvati da Euleks vrši svoja ovlašćenja u svim delovima Kosova, navodi EK.

Inače, File je danas Hrvatskoj dao „zeleno svetlo“ za članstvo, uz dvogodišnji „mehanizam nadzora“ sprovođenja reformi, a Crna Gora je dobila preporuku za početak pregovora o pristupanju.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!