Tadić pozvan da podrži Rekom

07 okt 2011

Inicijativa je pokrenuta kako bi činjenice o stradalima konačno bile utvrđene, društva u regionu prestala da poriču i relativizuju zločine činjene u njihovo ime.

Javne ličnosti iz celog regiona zatražile su podršku predsednika Srbije Borisa Tadića za Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima. Poziv Tadiću potpisalo je 140 javnih ličnosti iz zemalja Balkana.

U otvorenom pismu Tadiću podseća se da su osnivanje REKOM-a podržala brojna udruženja žrtava i njihovih porodica, ratni veterani i bivši logoraši iz svih post jugoslovenskih država, verske zajednice, aktivisti za ljudska prava… Pismo iste sadržine upućeno je i predsednicima ostalih država nastalih na području bivše Jugoslavije kao i članovima predsedništva BIH iz sva tri entiteta.

„Ovim pismom želimo da damo snažnu podršku Inicijativi za REKOM, jer verujemo da je utvrđivanje, objavljivanje i prihvatanje činjenica na regionalnom nivou neophodno svima“, navode potpisnici.

Dodaju da je to neophodno „kako bismo stvorili osnovu da se žrtvama vrati dostojanstvo, da budu zadovoljena njihova prava, da bude utvrđena sudbina prisilno nestalih i da se strahote zajedničke nam bliske prošlosti nikada ne ponove“.

„Tražimo da učinite sve što je u vašoj moći da ta Inicijativa zaživi i da REKOM započne rad na osnovu Statuta koji je nakon godina konsultacija sa građanima celog regiona usvojila Skupština Koalicije za REKOM“, navodi se pismo. Potpisnici smatraju da građani zemalja nastalih na prostoru nekadašnje SFRJ „imaju potrebu i pravo da saznaju sve o ratnim zločinima i drugim masovnim kršenjima ljudskih prava počinjenim tokom ratnih sukoba 1990. godina , kao i o kasnijim posledicama tih ratova“.

Inicijativa za osnivanje REKOM pokrenuta je kako bi činjenice o stradalima konačno bile utvrđene i prihvaćene od svih strana, „te kako bi naša društva prestala da poriču i relativizuju zločine činjene u njihovo ime“.

Među potpisnicima iz Srbije su glumica Mirjana Karanović, reditelj Gorčin Stojanović i dramska spisateljica Biljana Srbljanović, iz BIH su reditelj Dino Mustafić, slikar Safet Zec…iz Hrvatske glumica Alma Prica, glumac Rade Šerbedžija i reditelj Nenad Puhovski, iz Slovenije reditelj Dušan Jovanović i glumac Tone Peršak, kao i kosovski advokat Azem Vlasi i glumac Enver Petrovci. Među potpisnicima su i glumica i publicista iz Crne Gore Varja Đukić i Andrej Nikolaidis kao i pisac i kompozitor Leo Đokaj dok su iz Makedonije među potpisnicima istoričar Irena Stefoska, novinar Konstantin Testoride i slikar Zoran Arsovski.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!