Packe od MMF-a

20 Jan 2012

Međunarodni monetarni fond odložio je prvu reviziju aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom, jer budžet za 2012. nije u skladu sa dogovorom sa tom institucijom.

“Povećanje javnog duga kroz izdavanje dužničkih hartija i garancija i planirana sredstva za investicije nisu u skladu sa dogovorom o republičkom budžetu koji je postigao MMF sa Vladom i zato se revizija odlaže”, navodi se u saopštenju te institucije.
Predstavnici MMF-a će nastaviti diskusiju sa srpskom Vladom i otpočeti reviziju kad dobiju dovoljno dokaza da je program za 2012. u skladu sa fiskalnim pravilima dogovorenim prilikom sklapanja aranžmana, navodi se u saopštenju.
Izvršni odbor MMF-a je trebalo da raspravlja o reviziji prvog aranžmana 23. decembra prošle godine.
Misija MMF-a i Vlada Srbije postigli su polovinom novembra sporazum o prvoj reviziji kreditnog aranžmana iz predostrožnosti, vrednog oko 1,1 milijarde evra.
Vlada Srbije i MMF su tokom revizije postigle dogovor da deficit budžeta Srbije za 2012. godinu bude 4,25 odsto bruto domaćeg proizvoda, uz procenu rasta BDP-a od 1,5 odsto.
Odobravanje revizije omogućilo bi Srbiji da povuče 190 miliona evra iz kreditnog aranžmana iz predostrožnosti s MMF-om, ali su srpske vlasti najavile da neće povlačiti novac.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!